Almanya ve Fransa Ortak Muharebe Tankı Geliştirmek İçin Anlaştı
Almanya ve Fransa, ortak bir muharebe tankı geliştirmeye yönelik çalışmaları hızlandırma konusunda anlaştı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, başkent Berlin'de Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile bir araya geldi.
Pistorius, görüşmenin ardından Almanya ve Fransa'nın ortak projesi kapsamında üretilmesi planlanan muharebe tankı konusunda değerlendirmelerde bulundu.
"Bütün felaket tellallarına ve söylentilere rağmen bu ortak projeyi devam ettirmek istiyoruz" diyen Pistorius, Fransa-Almanya dostluğunun "eşsiz" olduğunu savundu.
Pistorius, Fransa ile ortak muharebe tankı geliştirme konusunda diplomatik aşamayı geride bıraktıklarını belirterek, Fransa Savunma Bakanı Lecornu ile bugün somut çalışmalara başlamak istediklerine ilişkin net bir mesaj vermeyi amaçladıklarını kaydetti.
"2 ülke genelkurmay başkanı yeni tankın yeteneklerini belirlemek için görevlendirildi"
Sebastien Lecornu da her 2 ülkenin genelkurmay başkanının yeni tankın yeteneklerini belirlemek için bu yılın dördüncü çeyreğine kadar görevlendirildiklerini bildirdi.
Eylül veya en geç dördüncü çeyrekte Fransa'da söz konusu tank projesine ilişkin toplantı yapacaklarını aktaran Lecornu, bu takvimi, Başbakan Olaf Scholz ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a tank projesine ilişkin öneriler sunabilmek için oluşturduklarını vurguladı.
Berlin ve Paris, 2017'de, toplamda 100 milyar avroya mal olacağı tahmin edilen Geleceğin Savaş Uçağı Muharebe Sistemi'nin (Scaf) geliştirilmesi, Alman Leopard 2 ve Fransız Leclerc'in yerine geçecek bir Fransız-Alman tankı üzerinde çalışmak konusunda anlaşmıştı.
Avrupa'nın ABD'ye bağımlılığını azaltmak için Almanya ve Fransa'nın ortak projesi kapsamında üretilmesi planlanan yeni nesil savaş uçağı ve muharebe tankı projeleri, anlaşmazlıklar ve gecikmelerle karşı karşıya bulunuyordu.
Berlin ve Paris arasında enerji konularındaki farklılıklar ve Avrupa'nın güvenlik politikasında ABD'den ne ölçüde bağımsız hale gelmesi gerektiği sorusu Almanya ve Fransa arasında tartışmalara neden oluyordu. Avrupa'nın, savunmada ABD'ye bağımlı kalması ve kilit teknolojik gelişmelerde ABD-Çin merkezli şirketlerle rekabet edememesi Avrupa kamuoyunda uzun süredir tartışılıyordu.