AMASYA’DA SOĞANIN TARLADA FİYATI 6 LİRA
Amasya'da kuru soğanın tarladaki fiyatı 6 TL olarak belirlendi. Yaklaşık 430 bin ton rekoltenin beklendiği soğanın fiyatında yaşanan dalgalanmalar, üreticiler arasında endişe yaratıyor. Türkiye'nin soğan üretiminde önemli bir yer tutan Amasya'da soğanın kilosu tarlada 6 TL'den satılmaya başlandı.
Kentte 2023 yılında 74 bin dekar alanda üretimi yapılan soğanın ekimi, bu yıl 5 bin dekar artırılarak 79 bin dekara çıkarıldı. Bir dönem ‘kırmızı altın’ olarak adlandırılan soğan, bu yıl düşen fiyatlar ve artan maliyetler nedeniyle üreticisini zor durumda bırakıyor.
"PROBLEM SATIŞTA"
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 13’ünü Amasya’nın karşıladığını belirterek, “Soğanın fiyatı 6 lira. Fiyat düşüklüğü nedeniyle çiftçilerimiz çok zor durumda.” dedi. Cebeci, fiyatlardaki dalgalanmaya dikkat çekerek, “15 gün önce soğan 12 TL’ydi. Birden 6 TL’ye düştü. Yetkililerin bu duruma çözüm bulmasını umuyorum. Üretimde sıkıntı yok, sorun tarım ürünlerinin satışında. Ticaret Bakanlığı'nın bu konuya el atması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
"10 BİN TONDAN FAZLASINI DEPOYA TAŞIYACAĞIZ"
Geçen yıl başta Antalya olmak üzere deniz kıyısındaki şehirlere önemli miktarda soğan gönderdiklerini hatırlatan üretici Oğuz Çelik, bu yıl Antalya bölgesine yapılan satışın 3’te 1 oranında düştüğünü söyledi. Çelik, “Bu yıl 3 ilde toplam 30 bin ton soğan üretimi yapacağız. 10 bin tondan fazlasını kış dönemi için depolara taşıyacağız. Soğanları açıkta bırakmak kesinlikle doğru değil.” ifadelerini kullandı.
"SATILMAYAN MALLARIMIZ YANDI"
Haziran ayında umutlarla başlanan soğan hasadının, maliyetlerin altında kalan fiyatlar nedeniyle hüsrana döndüğünü belirten Amasya Ziraat Odası Başkanvekili İsmail Kurt, “Satılmayan mallarımız tarlalarda kaldı. Soğanlar pazarlanamıyor. Buğday ve şeker pancarının para etmemesi nedeniyle çiftçilerimiz soğan ve patatese yöneldi. Fazlalık nedeniyle bu duruma geldik.” şeklinde konuştu.