Bir nesil, çocukluk aşılarını kaçırabilir

 

Dünya genelinde Kovid-19’a karşı aşılama kampanyaları devam ediyor. En son 184 ülkede 7 milyar 319 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, Çin, Hindistan, Avrupa Birliği ülkeleri yer alıyor. Kovid-19 aşıları hastaneye yatış ve ölümleri önlemede oldukça etkili olsa da dünya genelinde günlük aşılama miktarının 30.8 milyon doz olduğu düşünüldüğünde, küresel bağışıklık hedefine kısa vadede ulaşmanın mümkün olmayacağı tahmin ediliyor. Dünyada süren aşılama yılda yapılan rutin aşı sayısının neredeyse iki katı ve gereken şırınga sayısının da iki katına denk geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 aşı kampanlaranının küresel şırınga tedarikini zora sokabileceğini duyurdu.

‘Rutin aşılar tehlikede’

Örgütün yeni açıklamasında şırınga açığının bir sene içinde 2 milyara varabileceği ve üretimin hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Buna göre üretim yeterince hızlanmazsa şırınga eksiği, küresel çapta aşı uygulamalarını tehlikeye atabilir. Independent Türkçe’de yer alan habere göre, DSÖ’nün kıdemli danışmanlarından Lisa Hedman, “Aşı şırıngasında sıkıntı çekebileceğimize dair gerçek bir endişeyi dile getiriyoruz. Bu durum bağışıklama çabalarını yavaşlatmak gibi ciddi sorunlara yol açacak” dedi. Şırınga kıtlığının rutin aşılarda gecikmelerle de sonuçlanabileceğini aktaran Hedman, bir neslin çocukluk aşılarını kaçırmasının gelecek yıllarda halk sağlığını kötü etkileyeceğini belirtti.

DSÖ’ye göre kıtlık, şırınga ve iğnelerin yeniden kullanılmasına ve bunun sonucunda kan yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasına da neden olabilir. Kullanılmış şırıngaların sterilize edildikten sonra bile zararlı bakterileri barındırabildiğini söyleyen Hedman, bu nedene yeniden kullanımı hiçbir şekilde tavsiye etmediklerini aktardı. Hedman ayrıca şırınga tedarikindeki olası kısıtlamaların nakliyede yaşanacak sorunlar nedeniyle daha da kötüleşebileceğini vurguladı. Hedman, ülkeleri şırınga istiflemeden kaçınmaya ve ihtiyaçlarını önceden planlamaya çağırdı.