İHRACATTA RİSKLİ DURUM: “4 ÜRÜNDEN 3’Ü AB’YE GİREMİYOR”

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne gerçekleştirdiği gıda ihracatında ciddi sorunlar yaşanıyor. Avrupa Birliği'nin gıda güvenliği kontrol mekanizması RASFF tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye menşeli ürünler, toplamda %9 oranında uyarı alarak, en fazla bildirilen ülke oldu.

Bu bildirilen ürünlerin büyük bir kısmı, Avrupa'nın gıda güvenliği standartlarını karşılamadığı için büyük risk taşıyor. Üçte ikisi “ciddi sağlık riski” olarak sınıflandırılacak şekilde değerlendirilirken, bu ürünlerin çoğu da AB pazarına giriş yapamıyor.

Gıda sektöründe en çok karşılaşılan problemler arasında taze meyve‑sebze, kuruyemiş ve baharatlar yer alıyor. Özellikle kurutulmuş meyveler ve fındık gibi gıda maddelerinde tehlikeli toksinlere rastlanması, ürünlerin AB pazarına girmesini engelliyor.

Türkiye’nin gıda ihracatında yaşanan bu zorluklar, kalite kontrolün arttırılması ve uluslararası standartlara uyumun sağlanması gerektiğini gözler önüne seriyor.