‘Kolon kesmenin cezası artırılmalı’

‘Kolon kesmenin cezası artırılmalı’

ABONE OL
Kasım 18, 2021 12:48
‘Kolon kesmenin cezası artırılmalı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖNDER YILMAZ Ankara – Özellikle depremlerde can ve mal kayıplarının artmasına yol açan bu uygulamaya yönelik olarak TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun raporunda cezaların artırılması istendi.

‘Kısa kolon etkisi’

Raporda “Mimari projelerde zemin katları iş yeri olarak düzenlenmeyen binalarda zemin katlarının iş yeri olarak kullanılmaması; alan genişletilmesi amacıyla kolon, kiriş kesilmesi, taşıyıcı duvar yıkılması vb. işlem yapan ve taşıyıcı sisteme hasar verenlere yönelik idari ve cezai yaptırımların artırılması gerekmektedir” uyarısı yapıldı.

Raporda, “Binaların deprem dahi olmadan kendi ağırlıkları altında veya deprem sırasında toptan göçmeleri durumları ile karşılaşılmaması için düşey yük taşıma kapasitelerinin dikkate alınması gerekli unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır” denildi. Yapının deprem sırasındaki performansını olumsuz yönde etkileyen parametrelerin başında “kısa kolon etkisi”nin olduğu vurgulanan raporda, “Tasarlanan kolon boyu ile deprem etkisi sırasında çalışan kolon boyunun farklı olması kısa kolon etkisinin oluşmasına sebep olmaktadır. Duvarların kat boyunca yükseltilmemesi ve bant pencereler kısa kolon etkisinin oluşmasında neden olmaktadır” denildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.