‘Pamuk ihracatına gözetim uygulansın’
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Ocak-Ekim döneminde Türkiye’nin pamuk ipliği ihracatının 2020’ye göre yüzde 68.4 arttığını belirterek, “10 aylık ortalamalara baktığımızda elyafın 2, ipliğin 4, kumaşın 6-7 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. Oysa biz o ürünleri işleyip, hazır giyim ve konfeksiyona dönüştürebilirsek 16-17 dolara satabilir, katma değerli ihracatımızı artırarak ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz” dedi.
Gültepe, “Emtia fiyatları bir yılda dolar üzerinden yüzde 20 arttı. Türkiye’de bu oran yüzde 35-40 düzeyinde. Tedarikte de sıkıntı çekiyoruz. 2-3 haftada gelen hammadde şimdi 4-5 haftada elimize ulaşıyor. Hammadde sorunu nedeniyle siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulanmasını, iplik ithalatına uygulanan ilave gümrük vergilerinin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
Birleşmiş Markalar Derneği(BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Maliyet artışlarının yanısıra bir de ‘beklenti enflasyonu’ oluştu. Piyasadaki ‘fiyat artışı devam edecek’ algısını en aza indirecek adımların hızla atılması gerekiyor. Ülkemize yönelen yoğun sipariş talebini değerlendirmek için bu adımları atmak durumundayız” dedi.
‘Vergi kaldırılsın’
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı Ramazan Kaya, “Ara mamullerde vergi ve anti damping vergisiyle karşı karşıyayız. Bu vergilerin bir yıl için kaldırılmasını talep ediyoruz. İhracatın belli bir oranı kadar iplik veya kumaş ithalatına izin verilmesini öneriyoruz.” l EKONOMİ SERVİSİ