TEKSTİL MÜHENDİSİ FATİH İNCE ANLATIYOR…
Efendim Merhabalar ben Tayyar Işıksaçan saçan işkoliktesiniz bugün tekstil mühendisi Fatih İnceyi ağırlıyorum Hoş geldiniz hoş bulduk Teşekkürler Çok teşekkür ederim Rica ederiz ismim Fatih ince 1979 Aydın Nazilli doğumluyum tekstil mühendisiyim 2002 pamuk Üniversite mezunuyum üniversite mezun olduktan sonra İzmir'de 18 sene ipi fabrikasında çalıştım üretmeye çalıştım 2010 yılında İstanbul'a geldim istanbul’da bir firmada yurt dışından kumaş alma görevinde bulundum ardından 2012, 2022 yılları arasında 10 yıllık üretimleri yarısı italyanın yarısı Türk ortaklığı bir şirkette profesyonel bir şirkette kurumsal bir şirkette iplik satış görevinde ifa ettim. Ardından kendi üretim satın alma ve satış pozisyonlarından sonrasında da kendi işlerimi kurdum. Peki bir tekstil mühendisi neler yapar tekstil mühendisi her şeyi yapar teksin mühendisi çok geniş bir kavram şu an tekstil dediğimiz zaman aklınıza her şeye var iplik üretimi örme kumaş giysisi üst giyeyim alt giyim onun haricinde halı evde çok kapsamlı bir gelir hangi aşamasındasınız.
Elyaf ve iplik ithalat yapıyorum ve Türkiye'nin dört bir tarafındaki tekstil üreticilerine hammadde tedarik sağlıyorum peki biz yani ülke olarak tekstilin neresindeyiz dünyada biz bu konuda yüksek falan değil ama işin içinde olan bir mühendis olarak sizin değerlendirmeniz nedir bu konuda? Biz maalesef çok yukarılarda değiliz aşağılardayız ama iyi yöne doğru gidiyoruz. Daha da iyisini yapmalıyız. Peki uzakdoğu özellikle üretim konusunda tabi maliyetler de burada ön plana çıkıyor ülkemizde de satılan ama oralardan İtalya getirilen buraya mallarda biz tekstil konusunda özellikle Anadolu'da ürettiğimiz mallarla niye baş edemiyoruz onlarla yani bizim bir tabi birinci sebebi maliyetler ama onun dışında kaliteye üretim aslında bize her şey var işgücü var kuvvet var güç var her şey var ama bize maliyetler çok pahalı çok yukarıda zaten bizim de amacımız benim amacım yurt dışından uygun fiyatlı uygun doğru Kaliteyi doğru fiyata getirmek Çünkü şu anda teknik piyasasında inanılmaz bir savaş var mücadele var herkes doğru fiyata doğru mal üretmeye çalışıyor ama sizinle varlığınız üzere tekstille maliyetler o kadar yükseldi ki enerji fiyatları yükseldiği işçilik fiyatları yükseldi ülkemizin durumu malum Bu yüzden en doğru yol hammadde ucuza almak hammaddeye ucuza alıp katmaya değer katıp satış yapmamız gerekiyor? Ne söyleyeceğim biz neresinde eksiyiz bu işin yani ham maddeyi de biz üretemez miyiz? Biz ham maddeyi üretemeyiz. Çünkü yurt dışındaki üreticiler orada enerji bize göre daha uygun ham maddenin kaynağı orada davulun olay biz bir davullu konusunda eksik başlıyoruz. Dolayısıyla hammadde konusunda asıl bizim yapmamız gereken şey Allah hammaddeye katmak
değer katmak tabi birinci mesele hep ikidir altını çiziyorsunuz enerji meselesi
İnşallah özellikle ben bu komik döneminden sonra pazarı açıkçası birazcık elimize geçiririz diye düşüncesi içindeydim yani bizim için bir fırsattı hala da çok geçmiş değil ama o tarafa alışkın yerleşimdeki üretimi bir türlü biz kendimize bu tarafa çeviremiyoruz halbuki işte Ege Bölgesi Denizi tarafı tekstilde Bursa tarafı yine iplikte biz aslında bir şeyleri becerebiliriz ama maliyetler açısından birazcık her şeyin şey maliyet maliyet zaten bizim de amacımız bu aileleri kısmak aşağıya çekmek peki dışarıdan tedarik konusunda siz buradaki firmalara hem bir taraftan mal vuruyorsunuz ki kendi şirketinize de beraber daha mı uyguna geliyor tabii ki daha uyguna giriyor çünkü şu an Türkiye tekli cenneti sizin revani sipariş ettiğiniz gibi Türkiye'nin dört bir tarafında tekstil üretimi var Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, İstanbul, Uşak çeşitli kumaşlar üretiyor salatalık üretiyoruz perde üretiyoruz işte şal eşarp üretiyoruz giysili kumaşlar üretiyoruz takım elbise üretiyoruz ama bunların en baştan ise hepsinin ham maddesi elyafi ettik elyafla ilgili biz ne kadar uyguna alırsak müşterilerimiz üreticilerimiz o kadar daha uyguna mal üretirler üretmiş olurlar peki bunun eğitiminde yani siz tekstil mühendisi olma isteyerek seçtiğiniz bir alan mıydı? Tabi iskelet seçtiğimizde
4 senelik bir eğitim var ardından stajlarımız var stajlardan sonrasında da çalışmaya başlıyoruz işte dediğim gibi ben üretmeye çalıştım üretimlerde satın alma ardından satış eşine de müessirlik yapıyorum. Kendi şirketimi kurdum eksilm mühendisleri sürekli kendilerini yenilemek zorundalar mı? Mesela her yıl ne yapıyorsunuz okul bittikten sonra yeterli burası bana zaten işimi de kurdum işte devam ediyor ki siz bir taraftan da tedarikçi olmaya başlamışsınız artık ama zaman içinde ne bileyim onların meslekçe eğitimleri kendinize kattığınız katma değerler şöyle söyleyeyim size aslında sadece tekstil değil her konu üniversiteyi bitiren herkes Üniversite öğrencilerine bir anahtar verir mezunları bir anahtar verir o anahtarla Kapıyı açıp ilerlemek sizin elinizde ne kadar gittiniz yürüdüğünüz koştunuz her şey size bağlı Siz kendinize ne kadar geliştirebilirseniz o kadar yol ilerleyebilirsiniz sizin işle ilgili Kendini yenilemek adına mesela neler yapılıyor veya siz neler yapıyorsunuz Fatih kendine nasıl bir yol haritası çizdi her yıl neleri takip ediyorsunuz ne bileyim fuarlardı modaydı ya da ne bileyim sektörün içinde yeni gelişmeler var onun haricinde yeni yayınları izliyoruz yeni gelişmeleri yeni kumaşları yeni iplikleri yeni trendleri çünkü tekli sürekli gelişim içerisinde sürekli değişim içerisinde sürekli kendinizden para için herkes aynı şeyi yapmak istemiyorum. Aynı şeyi giymek istemiyorsunuz üretici de aynı şeyi üretmek istemiyor. Bu yüzden sürekli kendimizi geliştirmemiz gerekiyor yenilmemiz gerekiyor. Peki ihtiyaç sahipleri yani sizde irtibata geçecek olanların bütün taleplerini karşılayabilme şansınız var mı? Yoksa benim bir alanım var ben o alanda olmazsa olmazı yaparım ama hani yerleri zorlar beni durumu var mı tabi ki sonuçta çok gençiyim kimse herkes her işi yapamaz herkese işi bilemez.
Türkiye'nin en büyük eksiğini bu konuda size en çok mesela talep olarak ne geliyor ya ben bu işin ham madde tarafındayım ham maddeleri yapıyorum.
Benim müşterilerim Türkiye'nin dört bir tarafında hammaddeyi işliyorlar neler katıyorlar kimse halıyı üretiyor. Kimisi seccade üretiyor, Kimisi kumaş üretiyor, Kimisi takım elbiseyi üretiyor herkesin işi farklı siz bunları depolama yöntemi yapmıyorsunuz değil mi talebe göre ben talep ediyor. Yani
her yıl değişir mi her yıl iştir ona göre değişir.
Peki sabit bir şey yok değil mi size bir sabit kur durumu yok yok sağlık kurduğum yok çünkü bizdeki kadınlar döviz üzerine döviz değildir.
Her türlü pazarda neredeyse hiç borçları yok ne görüyorsunuz adamların başarısının sebebi ne aslında adamların başarısının sebebi şu; tekstilde üretim sürekli geçmişten bakın geçmişten yöne bakarsanız batıdan doğuya doğru kayıyor bütün her şey batadaydı sonra Batı işin teknoloji tarafını aldı üretim tarafını doğaya doğru kaydırdı. Peki şeyde mesafeler ya da işte tabi gerçi artık mesafe de kalmadı ama gene de nereden baksanız hani bir taraftan bir tarafa daha böyle biz odaklı gittiğim için söylüyorum bunu mesela biz tam böyle ortada bir yerdeyiz hem ulaşımları açısından hem üretim açısından Türkiye gerçekten çok muhteşem ülke özellikle doğuya çok büyük üretim şeyleri kurulabilir. İşte bizim jeolojik konumuz o kadar güzel ki biz aslında dünyanın merkezindeyiz her yere yakınız bizim bunu çok iyi kullanmamız lazım zaten bizim hedeflerimizden bir tanesi aslında bu olması lazım.
Eskiden Avrupa ve batı bütün büyük siparişlerini uzak doğuya verirdi günümüzde hala öyle sadece Türkiye'ye yakın olduğu için sadece butik siparişleri verildi şimdi bizim bu siparişleri toplamamız gerekiyor almamız gerekiyor.
Bu da maliyetleri ne kadar ne kadar kaliteli katma değerli ürün yaparsak o kadar daha fazla mal üretir ve mal satarız artı Türkiye'de işsizliği azaltırız istihdam sağlarız.
Son bir sorun da şu; her yıl kaç genç tekstil mühendisi olarak sektöre katılıyor şimdi Üniversitelerde tekstil mühendisliği bölümleri var ben sadece tekstil olarak söylemeyeyim izleyicilere sadece bir mesaj vereyim vermek istiyorum bizim aslında hedefimiz ulu önerimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün de bize hep yol gösterdiği gibi çağdaş medeniyetleri yakalamak değil onları önce yakalayıp ardından gelimize bırakmamız lazım. Bu yüzden de evvela kendimize inanmamız hedeflerimizi belirlememiz ve sımsıkı o ilerlediğimiz hedeflerde ilerlememiz gerekiyor.