Türk halkı 83 yıl önce yitirdiği Ata’sını unutmadı, unutturmadı! İşte kanıtı
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • Türk halkı 83 yıl önce yitirdiği Ata’sını unutmadı, unutturmadı! İşte kanıtı

Türk halkı 83 yıl önce yitirdiği Ata’sını unutmadı, unutturmadı! İşte kanıtı

ABONE OL
Kasım 18, 2021 17:12
Türk halkı 83 yıl önce yitirdiği Ata’sını unutmadı, unutturmadı! İşte kanıtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 83. ölüm yıldönümünde saatler 09.05’i gösterdiğinde İstanbul’da hayat adeta durdu. Köprülerde, caddelerde, sokaklarda hemen herkes, Atatürk’ün ölüm saati saat 09.05’te yolculuklarına ara verilip, ülkenin kurtarıcısı için saygı duruşunda bulundu.

Dolmabahçe’ye insan seli

Yön tabelalarında “1881-?” ibaresi bulunan metrobüs, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarında da yolcular sirenlerin çalmasıyla ayağa kalktı. Bazı metrobüsler de bu sürede duraklarda bekleyerek saygı duruşuna katıldı. Galata Köprüsü’ndeki balıkçılar, parklarda ve sahillerde yürüyen İstanbullular da saat 09.05’te Atatürk anısına saygı duruşuna geçti.

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda da dün gün boyu uzun kuyruklar vardı. Atatürk’ün odasını ziyaret etmeye gelen vatandaşlar, saraydan gözyaşları eşliğinde ayrıldı. Her yaştan insanın akın ettiği sarayda sirenlerin çaldığı sırada göz yaşlarını tutamayanlar oldu. Ziyaretçilerden 4 yaşındaki Hazal Sağ, “Keşke Atatürk yaşasaydı” derken, annesi Ayşegül Sağ da, “Kızım çok istiyordu buraya gelmeyi. Bugün özellikle getirdim. Çok üzgünüz, keşke şu an yaşasaydı” diye konuştu. İzmirden gelen Tansu Taşcıoğlu da, “Aslında bu tarif edebileceğim bir duygu değil. Hiç görmediğimiz birisine bu kadar aşık olmak, sevmek çok güzel” dedi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki Atatürk’ü anma programının ardından Dolmabahçe Sarayı’na gelen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni de 71 numaralı oadayı ziyaret ederek Atatürk’ün yatağına çiçek bıraktı.

6.5 km’lik saygı zinciri

Kadıköy ve Maltepe’de de “Ata’ya saygı zinciri” oluşturuldu. Kadıköy’de saat 9’u 5 geçe Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı sahil arasında oluşturulan zincir, salgın önlemleri çerçevesinde el ele tutuşmadan, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi. Fenerbahçe ile Bostancı arasında yaklaşık 6.5 kilometre uzunluğundaki zincire katılanlar 9’u 5 geçe çalan sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı’nı okudu. “Ata’ya saygı zinciri”ne denizden de tekneler, kanolar, yelken sporcuları, arama kurtarma botları katıldı. 

Böyle sevgi görülmedi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 83’üncü yılında düzenlenen törenlerde saygıyla anıldı.

ANKARA’da Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05’te sirenlerin çalmasıyla başkentin cadde ve sokaklarında vatandaşlar saygı duruşunda bulundu. Sürücüler araçlarından inerek saygı duruşuna katıldı. . Anıtkabir ise Ata’ya sevgi ve bağlılığını ifade etmek için gelen ziyaretçilerle doldu taştı.

İZMİR’de, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.05’te sirenler çaldı; saygı duruşunda bulunanlara, denizdeki tekneler sirenleriyle, yollardaki araçlar da kornalarıyla eşlik etti. Gündoğdu Meydanı üzerinde bulunan polis helikopteri de havada sabit bekledi.

BURSA’da, saat 09.05’te sirenler çalarken, yolda yürüyenler ile araçlarından inen sürücüler, saygı duruşuna geçti. Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (UEDAŞ) görevli bir işçi Osmangazi’de  aydınlatma direğinde çalışırken, saygı duruşunda bulundu.

ÇANAKKALE’de de cadde ve sokaklarda çalan sirenle hayat durdu. Törenin ardından vatandaşlar Atatürk Anıtı’na çiçek bıraktı.

Dolmabahçe’de mevlit

Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’nde öğle namazı öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için mevlit okundu, dualar edildi.

Doğduğu eve akın

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83’üncü yıl dönümünde Yunanistan’ın Selanik kentinde dünyaya geldiği evde törenle anıldı. Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçilerin akınına uğrayan evde duygu dolu anlar yaşandı.

ESKİŞEHİR’de Vilayet Meydanı’nda toplanan yurttaşlar saygı duruşunun ardından Ata’nın sesinden 10’uncu Yıl Nutku’nu dinledi.

EDİRNE’de Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende 09.05’te sirenlerin çalmasıyla yollardaki trafik akışı durdu, vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu.

KIRKLARELİ’nde 55 yıldır çiftçilik yapan 84 yaşındaki Kerim Pehlivan, traktörle sürdüğü toprakta iz bırakarak “10 Kasım” yazdı.

TRABZON’da anaokulu öğrencileri seslendirdikleri “10 Kasım” şarkısıyla andı.

ÇORUM’da anma törenin ardından Atatürk Anıtı’nın etrafına yerleştirilen dört meşalede asker, jandarma, polis ve zabıta personelince saygı nöbeti başlatıldı.

ZONGULDAK’ta, 09.05’te hayat adeta durdu. Cadde ve sokaklarda yürüyenler ile seyir halindeki sürücüler saygı duruşunda bulundu.

KAHRAMANMARAŞ’ın Türkoğlu ilçesinde tarım işçileri ile Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri, saat 09.05’te işlerini bırakarak saygı duruşundu bulundu.

KAYSERİ’de halk, sağanağa rağmen Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp Ata’sını andı.

SİVAS’ta yağmur altında yapılan törende Her yaştan vatandaş, saygı duruşunda bulundu.

ANTALYA’da Konyaaltı sahilinde toplanan halk, saat 09.05’te saygı duruşuna geçti. Belediye işçileri de çalışma yaptıkları refüjde ellerinde kürekle siren bitimine kadar saygı duruşunda bulundu.

DİYARBAKIR’da HDP il binası önünde evlat nöbeti tutan aileler, saatler 09.05’i gösterdiğinde, 83’üncü ölüm yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andı.

KARS’ta saat 09.05’te makineleri kapatan tekstil firması çalışanları, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü işbaşında andı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.