Türk modeller dünya podyumlarında! ‘Robot gibi aynı tip insanları görmekten bunaldık’
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • Türk modeller dünya podyumlarında! ‘Robot gibi aynı tip insanları görmekten bunaldık’

Türk modeller dünya podyumlarında! ‘Robot gibi aynı tip insanları görmekten bunaldık’

ABONE OL
Kasım 18, 2021 17:24
Türk modeller dünya podyumlarında! ‘Robot gibi aynı tip insanları görmekten bunaldık’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr – 2017 yılında, 150 model arasından seçilerek Milano Moda Haftası’nın Gucci defilesinde yürüyen ilk Türk olan Öykü Baştaş, bu başarısıyla uzun süre konuşulmuştu. Başarısı için tebrik edenler de oldu, eleştirenler de.

18 yaşında çektiği bir fotoğrafıyla keşfedilen ve podyumdaki başarısıyla ünlenen Baştaş, “Dünyaca ünlü ajansların dikkatini çekmek için çok güzel olmaya gerek yok” diyerek standart güzellik anlayışının önemli olmadığına vurgu yapmıştı. Öykü Baştaş’ın yolundan giden bir diğer isim de 2018 Paris Moda Haftası kapsamında Balenciaga defilesinde yürüyen ilk model olan Günce Gözütok olmuştu.

Öykü Baştaş

‘YÜZÜNDEKİ ÇİZGİ VE SAÇINDAKİ BEYAZLA MUTLU BİR NESİL GELİYOR’

Modacı Emre Erdemoğlu, Türk modellerin bu başarılı yükselişinin sırrının kendileri gibi olmaları ve doğallıkları olduğunu düşünüyor. İki modelin de güzellik kavramını değiştirdiğini dile getiren Erdemoğlu, “Artık estetiksiz, dolgusuz, botokssuz, silikonsuz natürel güzellikler görüyoruz. Yüzündeki çizgiyle, saçındaki beyazla mutlu yaşayabilen bir nesil yetişiyor. Bu hepsinden güzel bence” dedi.

Dünyaca ünlü markaların defilelerinde boy gösteren Türk modellerin, bilindik güzellik algısını yıktığına vurgu yapan modacı, “Kimse gibi değiller. Kemerli burnun da ne kadar estetik olduğunu bize öğrettiler. Bu iki güzel modelimiz tek tip kaş-yüz şeklini yıkıp geçti” dedi ve ikisini de hayranlıkla takip ettiğini dile getirdi.

Günce Gözütok

‘KEMERLİ BURUN, KALIN KAŞ VE SİLİKONSUZ GÖĞÜSLE DE MODEL OLUR’

Geçmiş dönemlere baktığımızda tüm modellerin ‘mükemmel’ olması gerektiği gibi bir düşünce söz konusuydu. Türkiye’de estetik yaşının 15’e kadar düşmesi de, gençlerin bu benzer yüzlerden ne kadar etkilendiğinin bir kanıtı gibi. Herkes vücut, yüz şekli ve saçlarıyla birbirine benzerken, son yıllarda bu algının değiştiğini görüyoruz. Artık, modacılar da markalar da daha çok doğallıktan yana. Hatta modeller doğum sonrası vücutlarında meydana gelen değişimleri de paylaşıyorlar, ameliyat izlerini ya da selülitlerini de.

Günümüzde tercih edilen modellerin, burunları ya da dudakları herkesle aynı değil. Güzellik anlayışı değişime uğramış olsa da hâlâ iki gruba ayrılan insanlar olduğunu söyleyen modacı Emre Erdemoğlu, insanların bir kısmının yüzlerine ve vücutlarına birçok estetik yaptırarak sokaktaki herkes gibi olmaya çalıştıklarını, bir bölümünün de kemerli burnu, kalın kaşları, silikonsuz göğüsleriyle güzellik algısını bambaşka bir yere çekmeye çalıştığının altını çizdi.

‘ROBOT GİBİ AYNI TİP İNSANLARI GÖRMEKTEN ÇOK SIKILDIM’

Modacı, robot gibi aynı tip insanları görmekten sıkıldığını söyledi ve ekledi: “Aynı tip burunlar, aynı renk saç ve modeller, tek tip kaşlar, çene – yanak dolguları ve iri göğüsler… Gözümüz gerçekten saf güzelliği arar oldu. Bu yüzden natürel kadınlar, modeller kesinlikle daha çekici geliyor.”

‘DOĞAL OLAN HERKES ŞU AN ÇOK İLGİ GÖRÜYOR’

Son zamanlarda ünlü markaların çalıştıkları modellere baktığımızda ciddi bir değişim görüyoruz. Kampanya çekimlerinden de gördüğümüz gibi tek tip model algısı artık değişti. Bu değişimi sadece podyumlarda değil, televizyon ya da sosyal medya reklamlarında da görüyoruz. Markalar ve modacılar alışılmış ve aynı yüzlerle çalışmak yerine, estetiksiz ve farklı yüz şekilleri ile çalışmayı tercih ediyorlar.

Modellerin birbirlerinden farklı olabileceğinin altını çizen Erdemoğlu, “Model kilolu olabilir, kısa ya da çok uzun boylu olabilir. Göğüsleri çok düz olabilir, burnu kemerli, dişleri çarpık olabilir. Markanızın verdiği mesajla paralel aslında. Güzellik algısı artık eskisi gibi değil. Doğal olan herkes şu an çok ilgi görüyor” dedi.

Öykü Baştaş

‘MODEL SEÇERKEN ÇOK ESTETİKLİ İNSANLARDAN UZAK DURUYORUM’

Kendi modellerini seçerken renk, ırk, cinsiyet fark etmeksizin, seçimler yaptığını vurgulayan modacı, “Konseptimle uygun olmasını önemsiyorum. Hangi dönemi çalıştıysam defilemde o döneme uygun modeller seçiyorum. Çok estetikli, aşırı yapılı tiplerden uzağım. Doğal modeller tercih ediyorum. Modelin tavrına, ışığına bakıyorum. İyi bir askı olması benim için öncelik” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.