Türkiye ‘ambargo’yu MKEK 76/62 ile aşacak! İşte ilk hedef

Türkiye ‘ambargo’yu MKEK 76/62 ile aşacak! İşte ilk hedef

ABONE OL
Kasım 16, 2021 17:36
Türkiye ‘ambargo’yu MKEK 76/62 ile aşacak! İşte ilk hedef
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sercan DİNÇ / milliyet.com.tr
 
Türkiye’nin yerli ve milli 76/62 mm deniz topunun kara testlerine ilişkin görüntüler paylaşıldı. Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.’den yapılan açıklama, “Mustafa Kemal Atatürk’ün “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir” sözünden esinlendik, Cumhurbaşkanımızın “yapılamaz denileni yapın” talimatıyla yola çıktık, yaptık! Bağımsız ve güçlü Türkiye için çalışıyoruz.” denildi.

DOĞRUDAN “AMBARGO” OLMASA DA GEÇ TESLİMLER AŞILACAK

76/62 mm deniz topunu Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. Projenin 2019’dan beri yürütüldüğünü belirten Oğuz şu açıklamaları yaptı;

Bizim müttefiklerimizdeki ürün sağlama noktasında direkt doğrudan ambargo koymasalar da geç vererek teslimleri geciktirme yönünde bir davranışları oldu. Bunun için kendimiz geliştirme yoluna gittik. Bu noktada da hem çok daha hızlı üretip teslim edebileceğiz, hem de ilerde bir kısıtlama olmayacak kendi ürünlerimiz olduğumuz için. Ayrıca örneklerine oranla daha uygun fiyatlara da mal edebileceğiz.

12 AY GİBİ KISA SÜREDE TAMAMLANDI

Bu noktada MKE, İstanbul Tersanesi ve bazı özel firmalarımızın çok özel çabalarıyla, kendileri çok özel ilgi göstererek yaklaşık 12 ay gibi bir sürede Ar-Ge’si tamamlandı. Daha sonra alt sistemleri doğru çalıştığı için söküldü. Şu anda Türkiye’de karada test için kuruldu. Ve ilk görüntüleri de bugün yayınlandı.

“MUADİLİNDEN ÇOK DAHA İLERİ BİR PERFORMANS GÖSTERİYOR”

Benim edinebildiğim bilgilere göre; şu ana kadar muadilinden çok daha ileri performans gösteriyor. Muadili de eski bir sistem olduğu için çoğu sistemi pnömatik sistemler ve hidrolik, elektrik olarak da değiştirildi. Dolayısıyla daha modern sistemlerle yer değiştirildi bizim topumuzda. Şu ana kadar çok başarılı bir şekilde gidiyor. Bundan sonra yer testleri belirlenecek. Bunlar 5-10-100 adetle olmaz. Çok yüksek sayılarda atılacak. Buralarda başarı sağladıktan sonra bir gemiye entegre edilip orada da testleri yapılacak.

HEDEF MİLGEM’İN İLK GEMİSİ TCG İSTANBUL

Bu hızla giderse yaklaşık 1 sene içinde prototipin teslim edilmesini bekleyebiliriz. Şu anda çok hızlı bir atış kampanyası düzenliyorlar. Bunun sadece mekanik top tarafı yok, yazılık tarafları da var. Bunlarda da yoğun bir şekilde çalışılıyor. Amaç mümkün olursa tabi MİLGEM’in ilk gemisi TCG İstanbul’a yetiştirebilmek.

MKEK 76/62 MM DENİZ TOPU SİSTEMİ

Deniz Kuvvetleri envanterindeki orta ve düşük tonajlı gemilerde kullanılmak üzere Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından milli imkânlarla 76/62 mm Deniz Topu geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir.

MKEK 76/62 mm Deniz Topu sisteminde kullanılacak atış kontrol sistemi ise ASELSAN firması tarafından üretiliyor. Milli Deniz Top Atış Kontrol Sistemi (76 mm TAKS) ile Dz.K.K.lığı envanterine bulunan 76/62 mm OTO MELARA çift maksatlı topa ait atış kontrol (A/K) sistemi yerine milli imkanlar ile tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

ÖZELLİKLERİ

– Silah sistemi menzili 16 km’dir
– Namlu çapı 76 mm, boyu 4700 mm’dir
– Namlu su soğutma sistemine sahiptir
– Atım hızı max. 80 atım/dk’dır
– Silah sistemi mühimmatsız 7500 kg, mühimmat ile birlikte 8500 kg ağırlığa sahiptir
– Silah sistemi 70 mühimmat kapasiteli döner cephaneciliğe sahiptir
– Silah sistemi hava, kara ve deniz hedeflerine karşı etkilidir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.