Uzmanlardan Hayati Uyarı: Sakın Yemeyin. Karadeniz’de Vakalar Artıyor
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde özellikle kırsal yerlerden toplanan mantarları pişirip yiyerek zehirlenenlerin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, vatandaşların bu konuda son derece dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, yediği mantardan zehirlenerek hastanelik oldu. KTÜ Farabi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören Prof. Dr. Ayar, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:
"Mesleki olarak akademik bir yönüm var. Ama bu bölgenin insanı olarak dağları, yaylaları çok severim. Çocukluğumuzda yediğimiz lezzetleri hatırlıyorum ve yaylada güvendiğim bir mantarı pişirerek yedim. Evim acile 150 metre uzaklıktaydı, bu yüzden güçlü bir acil ve yoğun bakım desteği sayesinde hayatta kaldım."
Prof. Dr. Ayar, yaşadığı olayın boyutlarını ve mantar zehirlenmesinin riskini vurgulayarak, "Bilim okur yazarı olarak, güvenilir kaynaklardan elde edilen verilerle mantar zehirlenmesinin büyük bir risk taşıdığını belirtiyorum. Doğada gezerken insanların yılandan, böcekten korkması gerektiğini, ama mantardan korkması gerektiğini söylemek istiyorum. Zehirli ve zehirsiz mantarlar birbirine çok benzeyebiliyor, bu yüzden güvenilir kaynaklara başvurulmalı" dedi.
Yoğun bakımda bir gün kaldıktan sonra 10 gün süreyle takip edilen Ayar, mantar zehirlenmesinin karaciğer ve böbrek üzerinde zararlı etkiler bırakabileceğini belirtti. "Vatandaşlarımızın tabiattan toplanan mantarlardan uzak durmaları, en akıllı yol olacaktır. Kültür mantarları konusunda ise ticarete saygımız var ama bu kadar riskli bir gıdayı tüketmeyi düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Yeniçağ