Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Küba’da başlayan üçüncü tur müzakerelerinin 10 gün daha uzayacağı bildirildi.
Ulusal basında çıkan haberde, Küba’nın başkenti Havana’da 2 Mayıs’ta başlayan 3. tur barış müzakerelerinin 8 Haziran’a kadar uzatıldığı belirtildi.
Taraflardan yapılan açıklamada, “Görüşmeler olumlu istikamette ilerliyor ve gündemdeki konuların önemi göz önünde bulundurularak, müzakerelerin uzatılması kararı alındı.” ifadesine yer verildi.
Küba’da devam eden diyalog sürecinin 29 Mayıs’ta tamamlanmasının planlandığı ancak tarafların ortak kararıyla müzakerelerin 10 gün daha uzatılmasına karar verildiği bilgisi paylaşıldı.
Üç yıl sonra müzakere masasına dönüş
Venezuela’nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas’ta bir araya gelen taraflar, 2019’da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022’de yeniden başlatmıştı.
Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmeye, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Patino, ELN heyetine ise Beltran liderlik etmişti.
İlk tur görüşmelerinde 13 Aralık 2022’de ateşkese varılamamış ancak bazı bölgelerde insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarını iyileştirme kararı alınmıştı.
Meksika’da 14 Şubat’ta başlayan ikinci tur barış görüşmeleri ise “ELN’nin siyasi statüsünün” tanınmasıyla tamamlanmıştı.
Kolombiya’da cumhurbaşkanı seçimini kazanan ve 7 Ağustos 2022’de görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması’nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.
ELN ile müzakerelerin geçmişi
Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere Santos döneminde başlamıştı. Müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Havana’ya taşınmıştı.
Uzmanlara göre, finansmanını uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı madencilik ve adam kaçırma gibi yöntemlerle sağladığı tahmin edilen ve 2 binden fazla mensubu bulunan ELN ile Kolombiya hükümeti arasındaki önceki müzakere girişimleri, örgütün içindeki dağınık güç ayrılığı ve radikal tavırlar nedeniyle ilerleyememişti.
Müzakereler, örgütün 2019’da bir polis okuluna düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı.
SPOR
4 gün önceYAŞAM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün öncePOLİTİKA
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önceEKONOMİ
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önce