Karayip ülkesi Haiti’de, 2023’ün ilk 6 ayında 3 bin 500 kişinin cinayete kurban gittiği ve şiddet olaylarının durdurulamaz şekilde yükseldiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler Haiti Entegre Ofisi İnsan Hakları Birimince (BINUH) hazırlanan bir rapora göre, ocak ile haziran arasında 3 bin 500 kişinin öldürülmesinin yanı sıra onlarca kaçırılma olayı yaşandı.
Raporda, 2023’ün ikinci çeyreğinde çete bağlantılı cinayet, yaralama ve insan kaçırma sayısında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük bir artış olduğu bildirildi.
Ülkede şiddet olaylarının yüzde 82’sinin başkent Port-au- Prince’nin batısında yaşandığı belirtilen raporda, 24 Nisan ile 30 Haziran tarihleri arasında ise 238 çete üyesinin “meşru müdafaa grupları” denilen kişilerce öldürüldüğü kaydedildi.
Ülkede kamu düzeninin alt üst olduğu ifade edilen raporda, “Devlet kurumlarının zayıflığı nedeniyle bölge sakinleri ellerinde palalar, demir sopalar ve benzin bidonları ile çete üyelerinin ve bağlantısı olduğu düşünülen kişilere acımasızca saldırıyor. Bunlar kendilerine meşru müdafaa grupları ismini takmışlar, ülkedeki güvenlik dinamikleri göz önüne alındığında bu insanların çeteye dönüşme riski bulunuyor.” denildi.
Raporda, nisan ile haziran ayları arasında 13 polisin öldürüldüğü vurgulanarak, bu süre zarfında 467 çete üyesinin öldürüldüğü bunlardan 238’inin ise linç edildiği belirtildi.
Haiti’de 2023’ün ilk çeyreğinde 298 kişinin çetelerce kaçırıldığı hatırlatılan raporda, kadınlara yönelik tecavüz, cinsel istismar ve çeteler arası mücadele nedeniyle halkın evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.
Haiti’deki şiddet olayları
Haiti’deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021’deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, aynı yıl ağustosta 2 bin 200’den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, kaçırma olayları ve şiddetin artmasıyla son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.
Ülkede silahlı grupların çatışmaları nedeniyle Nisan 2022’den bu yana yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40’ı gıda yardımlarına bağımlıyken, kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açtı.
Birleşmiş Milletler raporunda başkent Port-au-Prince’teki güvenlik sorunlarının, savaştaki bir ülkenin seviyesine ulaştığı belirtilmişti.
SPOR
5 gün önceYAŞAM
6 gün önceGÜNDEM
6 gün öncePOLİTİKA
6 gün önceMAGAZİN
6 gün önceEKONOMİ
6 gün önceMAGAZİN
6 gün önce