Konuğumuz çevre mühendisi Seyhan Karakurt Hoş geldiniz. Bize Kendinizden bahseder misiniz? Merhaba Merhaba ismim Seyhan Karakurt 1995 yılı Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde çevre mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatında değişik sektörlerde çalışma imkanım oldu. Yaklaşık 16 yıl ihracat ve pazarlama odaklı çalıştıktan sonra kalite kontrol ve kalite süreçleri ile ilgilenmeye başladım. Son olarak da gündem maddemiz sürdürülebilirlik mesleğimi yakından ilgilendirdiği için sürdürülebilirlik çalışmaları içerisinde yer almaktayız. Tebrikler Başarılarınızın devamını diliyoruz. Sürdürülebilirlik nedir neleri kapsar biraz anlatır mısınız?
Bugünün ihtiyaçlarına karşılarken gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden bugünkü ihtiyaçlarınızı karşılama anlamında kullanılıyor. İnsan çevre ve ekonomi gözleminde en iyi koşulları oluşturmayı ve bunu yaparken de sahip olduğumuz değerleri gelecek nesillere bozmadan aktarmayı hedefleyen bütünsel bir yaklaşım. Şu anda var olduğu gibi çevre mühendislerinin ve çevre aktivistlerinin gündeminde yer almasına rağmen sürdürülebilirlik tam olarak çevrecilik demek değil. Çünkü çevrecilikle eş olarak algılanmasının en önemli sebebi gelecek nesiller konusunda ilk olarak çevreden iklim değişikliklerinden doğa olaylarından tehlikesin yerlerinin çalmaya başlaması. İlk önce insanları çevre kısmına yönelmiş ama dediğim gibi sürdürülebilirlik bütünsel bir yaklaşım. Peki tarihsel süreç hakkında bilgi verir misiniz nasıl gelişti? Tarihsel süreç 1983 yılında ilk defa birleşmiş milletlerin ortak geleceğimiz raporunda rastlıyoruz. Sürdürülebilirlik konseptini ama bunun 50 yıl yaklaşık 50 yıllık bir hikayesi var ilk önce 1972 Roma kulübünde sınırlı kaynaklarla sınırsız büyümenin mümkün olmayacağı 6 çizilmiş bu bugünkü sürdürülebilirlerin Aslında temelinde yatan düşünce Yaprakların sınırsız bir şekilde var olmadığı ve bunlara karşı bizim ve aksiyon almamızı gerektirdiği ilk olarak Eylül yıl önce insanoğlu bunu fark etmiş. 2015’te bugünkü anlamıyla 2015’te birleşmiş milletlerin 17 Evrensel Hedef üzerine kuruladığı hiçbir millet ayrım gözetmeksizin kurguladığı bir eylem çağrısı. Peki sürdürülebilirlik iş hayatına neler getirecek sürdürülebilirlik iş hayatını yoğun bir gündem olarak şu anda girdi firmalarımız büyük firmalar buna yoğun bir şekilde hazırlanıyorlar keza sanayi odaları ticaret odaları meslek grupları firmaları sürdürülebilirlik ilkeleriyle hareket etmek için hazırlamaya bilinçlendirmeyi farkındalıklarını artırmaya çalışıyorlar. Bankalar ine öyle çünkü bankaları önemli görevler düşecek gibi gözüküyor. Sürdürülebilirlik firmalarımız için güçlü bir dönüşüm dönüşümü beraberinde getirecek. Bu da onlar için önemli yatırımları da beraberinde getirecek bankalarla beraber çalışacak bazı firmalarımız iş hayatında geçireceği ana maddeler sürdürülebilirlik raporları olacak firmalar bunları hazırlamaya başladılar. Büyük firmalar küçük firmalar hazırlanıyorlar kobiler bilir güçlendirilmeye çalışılıyor. Dediğim gibi daha sonra karbon ayak izi hesaplamaları çünkü çok yakında karbon vergisi sınırda karbon düzenlemesi mekanizması devreye girecek bir takım ideali ve mali yükümlülükler getirecek. Özellikle ihracatçıları son olarak da tedarik zincirinde sürdürülebilirlik ilkelerinin uygulanması yine firmaları karşılaştığı yeni gündem maddeleri olacak kesinlikle. Peki iş dünyası sürdürülebilirlik ilkelerine nasıl cevap verdi?
Dediğim gibi sürdürülebilirlik raporlarını hazırlamaya başladılar. Şu anda bir algı var sanki sadece çevresel çevreye dönerek yönelik faaliyetlerinin altını çiziyorlar. Fotokopi paneller güneş panelleri takım arıtma tesisleri su arıtma tesisleri gibi çevreci faaliyetlerin altına çiziliyor. Ama dediğim gibi sürdürülebilirlik ilkeleri aslında 5 ilk 5 maddesi insanı hedefleyen insanca yaşamı kalitesini arttırmaya çalışan sosyal hedeflerden başlıyor. Bunun özellikle altında çizmek istiyorum. çünkü insanın en önemli sosyal ihtiyaçları karşılamadan çevreye duyarlı olması,sürdürülebilir yaşaması çok mümkün gözükmüyor dediğim gibi ilk 5 Hedef insanca yaşamayı işte kaliteli eğitim yoksulluğa sonra açlığa son gibi önemli hedefleri hedeflere ulaşılır. Peki sürdürülebilirlik yolculuğunun başında olan firmalar bu başlangıcı nasıl yapmalı tavsiyenin nedir?
Sürdürülebilirlik yolculuğun başında olan firmalar bütün bu sürdürülebilirlik raporları karbon ayak izi hesaplamaları gibi hazırlıklar ilk önce önemli bir veri tabanının olmasını gerektiriyor. Firmalarda çünkü bir takım uluslararası finansal standartlar da yeni bir metrik getirmeye çalışıyorlar. Ortak bir ekonomik değil konuşma açısından firmaların ilk önce verilerini düzgün tutması
çok önemli. Ondan sonra kalite anlayışı firmalar da çok önemli kalite anlayışını oturtmuş. Arge ve inovasyonuna önem vermiş firmalar bu işi çok daha kolaylıkla başarabilecekler. Çünkü kalite anlayışı firmada neyi getiriyor kaliteli üretim kaynakların verimli kullanılması israfın azaltılması. Demek ki bu da sürdürülebilirliğin en çok hedeflediği şeylerden bir tanesi firmalar bu şekilde bunlardan başlayabilirler.
Ücretlendirme politikaları işçi ve iş ve iş sağlığı güvenliği gibi insani değerler çalışanların sağlık sistemlerine kolayca ulaşılması eşitsizliklerin azaltılması gibi konulardan başlayabilirler. Bu onların sürdürülebilirlik yolculuklarında önemli faydalar sağlayacak şeyler kesinlikle son olarak kişisel bazda sürdürülebilirlik adına neler yapabiliriz* Sürdürülebilir ilk olarak sürdürülebilir bir birey olarak yaşamak için neler yapmamız gerekiyor ilk önce Tüketimin ve israfınızı azaltmamız gerekiyor. Dediğimiz gibi kaynaklar sınırlı biraz eskide anneannelerimizin dedelerimizin yaşadığı gibi yaşamak gerekiyor. Tasarruflu tasarruflu çeşmeden su akması onun sınırsız akacağı anlamına gelmiyor. Onun dışında bu zaten çocuklarımızdan başlayarak yeni yeni altını çizmeye bilinçlendirmeye çalıştığınız şeyler. Onun dışında birtakım işte yerele yönelmemiz gerekiyor. Ulaşımda kısıtlamalar önemli. Örneğin uçak yolculukları sürdürülebilirlik kapsamında bir emisyon teşkil ediyor ve bu bizim karbon kişisel karbon ayak izimiz bile arttırıyor işte hibrit araçlar yani elektrikli araçlar yakın mesafelerde yürüme bisiklet evimizden başlayarak elektrik sarfiyatını yüksek bir şekilde değil mi eski motorlar tabi cihazlar her türlü enerji israfından kaçınmamız gerekiyor. Kimyasalları mümkün olduğunca az kullanmamız ki bu bizim etrafımızdaki su kaynaklarını kirletiyor. Kendi sağlığımız açısından risk oluşturduğu gibi florayı bozmamamız gerekiyor. Kimyasallardan kaçınmak önemli bireysel olarak bilinçlenme kaynakların dediğimiz gibi sonsuz olmadığını farkına varmak çok önemli. Bugünkü konuğumuz çevrem mühendisi Seyhan karakurttu sevgili seyirciler sağlıklı ve mutlu günler dileriz tekrar görüşmek üzere hoşça kalın.
SPOR
4 gün önceYAŞAM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün öncePOLİTİKA
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önceEKONOMİ
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önce