Marmara Denizi’nde Kritik Eşik Aşıldı: ODTÜ’den Korkutan Uyarı
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • Marmara Denizi’nde Kritik Eşik Aşıldı: ODTÜ’den Korkutan Uyarı

Marmara Denizi’nde Kritik Eşik Aşıldı: ODTÜ’den Korkutan Uyarı

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 12:23
Marmara Denizi’nde Kritik Eşik Aşıldı: ODTÜ’den Korkutan Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Marmara Denizi’nin durumu hakkında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden endişe verici bir açıklama yapıldı. Bilim 2 gemisinin gerçekleştirdiği son araştırmalarda, Marmara Denizi’nin kritik bir eşiği aştığı ve “komada” olduğu ifade edildi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, denizdeki oksijen seviyelerinin özellikle ilk 30 metre dışında ciddi şekilde düştüğünü belirtti. Yücel, oksijen seviyelerinin hipoksi eşiğinin altında olduğunu ve 150-200 metre derinliklerde neredeyse ölçülemeyecek kadar düşük seviyelerde oksijen bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yücel, önceki yıllarda Akdeniz suyunun Marmara Denizi’ne az da olsa oksijen kazandırdığını ancak bu yıl yapılan araştırmada böyle bir iyileşmenin gözlemlenmediğini, bunun denizlerdeki ısınmanın bir sonucu olabileceğini ifade etti. Deniz suyu sıcaklığındaki artışın oksijen çözülebilirliğini düşürdüğü ve kirliliği artırdığı, bu durumun ise kısır bir döngü yarattığı vurgulandı.

Yücel, Marmara Denizi’ndeki azot ve fosfor kirliliğinin arttığını ve bu kirliliğin biyolojik üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Son yıllarda çok yoğun veri topladıklarını ve Marmara Denizi’nde biyolojik üretim değerlerinin Karadeniz’in 3-4 katı kadar yüksek olduğunu söyledi.

Kaynak:Cumhuriyet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r