ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Karadeniz’de tespit edilen sıcaklık artışlarının çevresel sorunları derinleştirdiğini belirtti. Yücel, deniz yüzeyinde 2 derece, derinliklerde ise ortalama yarım derecelik sıcaklık artışları yaşandığını ifade etti. Isınan suyun akıntılarla Marmara Denizi’ne ulaşması, bu bölgedeki alg patlamaları ve müsilaj oluşumunu artırma riski taşıyor.
1996 yılında Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna tarafından imzalanan “Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı” çerçevesinde her yıl kutlanan “Uluslararası Karadeniz Günü” etkinlikleri ile kirliliğe dikkat çekiliyor. Yücel, iklim değişikliğinin etkileriyle Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklığının derinlere kadar ulaştığını ve bu durumun Karadeniz’in fiziksel özelliklerini değiştirdiğini vurguladı.
Prof. Dr. Yücel, son 40 yılın verileriyle kıyaslandığında bu sonbaharda Karadeniz yüzey suyu sıcaklıklarının 2 derece daha yüksek ölçüldüğünü ve bu sıcaklığın artık denizin derinliklerine de etki ettiğini aktardı. Yüzeyden 80-100 metre derinlikteki soğuk ara tabakanın giderek ısınıyor olması, ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.
Karadeniz’deki sıcaklık artışı, yabancı istilacı türlerin denize daha hızlı adapte olmasına neden olabileceği gibi, Marmara Denizi’nde de zararlı alg patlamaları ve müsilaj oluşumunu tetikleyebilir. Yücel, bu yıl sonunda başlayan alg patlamalarının nisan-mayıs aylarında zirveye ulaşacağını öngördüklerini belirtti.
Son olarak, Karadeniz’deki kirliliğe karşı alınan önlemlerin azot ve fosfor kirliliğini azalttığını, ancak kıyılardaki lokal kirlilik sorunlarının devam ettiğini ve bunların müsilaj oluşumuna yol açabileceğini vurguladı.
Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr
SPOR
4 gün önceYAŞAM
5 gün önceGÜNDEM
5 gün öncePOLİTİKA
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önceEKONOMİ
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önce