35,5594
0.16%36,5618
-0.36%3.080,73
-0,39%%
Çin’in önerdiği Küresel Kalkınma İnisiyatifi (GDI), pandemi sonrası dünyada küresel kalkınmanın bir sonraki aşaması için kılavuz görevi görecek. İnisiyatif aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için bir yol haritası niteliği taşıyor.
İSTANBUL, 22 Haziran (Xinhua) — Ankara merkezli Türkiye Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Çin’in önerdiği Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin (GDI), pandemi sonrası dünyanın iyileşmesi için doğru zamanda oluşturulmuş bir kılavuz ve yol haritası olduğunu belirtti.
Çolakoğlu kısa süre önce Xinhua ile yaptığı söyleşide, “Pandemiden önce küresel kalkınmada halihazırda genel bir yavaşlama yaşanmaktaydı. Pandemi bu ekonomik yavaşlamaya ivme kazandırdı” demişti.
Akademisyen, “Ulusal ekonomiler giderek artan yüksek enflasyon, işsizlik ve diğer sorunların ortaya çıkmasıyla birlikte pandemi önlemlerinden daha fazla zarar gördü” ifadesini bahçelievler escort kullanmıştı.
Çolakoğlu’na göre Çin bu inisiyatif aracılığıyla tüm dünyanın toparlanması yönünde büyük bir adım attı.
Akademisyen, “Bu, Çin’in genel anlamda ve pandemi sonrası dünyada küresel büyümeye ihtimam gösterme konusunda aldığı sorumluluğun bir yansıması. Bu, küresel kalkınmanın nasıl rayına oturtulacağını gösteren bir yol haritası” dedi.
Çolakoğlu, “İnisiyatif, pandemi sonrası dünyada küresel kalkınmanın bir sonraki aşaması için kılavuz görevi görecek” dedi.
Akademisyen, Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ndeki artan rolüne işaret ederek, Çin’in ihtiyaç sahibi ülkelere kaynak sağlama çabalarından ve inisiyatife katılan ekonomilerin kalkınması için sağladığı olumlu ivmeden övgüyle bahsetti.
Çolakoğlu’na göre Küresel Kalkınma İnisiyatifi aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için somut bir yol haritası ve plan işlevi görüyor.
“Çin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne sunacağı katkılara ilişkin daha spesifik bir gündem belirliyor” diyen Çolakoğlu, “Önde gelen diğer ekonomiler de benzer girişimleri desteklerse Birleşmiş Milletler belgeleri çerçevesinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmaya yaklaşabiliriz” dedi.
Çolakoğlu, yeni iş alanları yaratılması ve milyonlarca insanın mutlak yoksulluktan kurtarılması da dahil olmak üzere, Çin’in son 40 yıldaki kalkınmasından övgüyle bahsetti.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından 2021’in Eylül ayında 76. BM Genel Kurulu’nda önerilen inisiyatif, herkes için fayda sağlayacak bir paradigma, denge, koordinasyon, kapsayıcılık, kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği ve ortak refah geliştirmeyi hedefliyor.
YAŞAM
1 gün önceDÜNYA
19 Ocak 2025DÜNYA
19 Ocak 2025GÜNCEL
19 Ocak 2025DÜNYA
19 Ocak 2025DÜNYA
19 Ocak 2025YAŞAM
19 Ocak 2025