DSÖ: Maymun Çiçeği Virüsü Nedeniyle Kapanma Gerekmiyor

DSÖ: Maymun Çiçeği Virüsü Nedeniyle Kapanma Gerekmiyor

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 12:30
DSÖ: Maymun Çiçeği Virüsü Nedeniyle Kapanma Gerekmiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını durdurmanın COVID-19’a göre daha kolay olduğunu belirterek, dünya çapında endişelere neden olan “Yeni bir pandemi süreci başlayabilir mi?” sorusunu yanıtladı. Harris, M çiçeği virüsünün “Klad 1 ve Klad 2” olmak üzere iki genetik türü olduğunu belirtti ve özellikle “Klad 1b” türünün hızla yayıldığını ve çocuklar arasında yüksek ölüm oranlarına neden olduğunu vurguladı.

2023 yılı boyunca, geçen yıla oranla daha fazla vaka tespit edildiğini ifade eden Harris, hastalığın çocuklar ve yetersiz beslenmiş bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlikeli olduğunu belirtti. Virüse karşı spesifik bir tedavi olmadığını, ancak semptomatik tedavinin etkili olduğunu açıkladı.

Harris, maymun çiçeği virüsü nedeniyle kapanmaya gerek olmadığını, iyi bir temas ve izolasyon takibi ile virüsün durdurulabileceğini belirtti. Kitlesel aşılama yerine, hedefli aşılama gerektiğini vurgulayan Harris, dünya genelinde M çiçeği virüsünün yayılmasının ve pandemiye dönüşmesinin istenmediğini söyledi.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae adlı virüs ailesine ait bir viral hastalık olup, fare ve sincap gibi hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Hastalığın yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, ciltte su çiçeğine benzer döküntüler yer alır.

Aşı Çalışmaları Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların, M çiçeği virüsüne karşı da etkili olduğu belirtiliyor. Özellikle JYNNEOS aşısı, bu virüse karşı koruma sağlayabilir.

Kaynak:Ensonhaber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r