35,5594
0.16%36,5618
-0.36%3.080,73
-0,39%%
Eczacı sabırlı olmalı. Bana artık çözüm bulabilmeli, eczanede gerçekten sahte ürünlerle ilgili donanımlı bilgiye sahip olmalı. Mesela ilaç konusunu çok iyi bilmeli ve Türkiye’deki Üniversitelerin özellikle devlet Üniversitelerin eğitim verdiğini biliyorum. Bu konuda iyi olmalı. En önemlisi de insanı sevmek. Çünkü insanı sevmeyen hiçbir işte başarılı olamaz, sağlık konusunda hiç başarılı olamaz. Çünkü dediğim gibi. Hasta olduğunuzda nereniz sıkıntılıysa canınız ordadır ya çok keyifli olmayabiliyorsunuz, ya da eczaneye gelen bir hasta şeker hastası, o an acıkmış şekeri düşmüş olabilir. Biz onları saygıyla sevgiyle kucaklarız. Belki yaşı bir amcadır kulağı zor duyuyordur bizim için baş tacıdır. Yani bir kere sabırlı olmak zorunda. İnsanı sevmeden bu işi yapamaz. O yüzden önce insanı sevecek
İnternetten ilaç alınmaz. Çünkü İTS dediğimiz ilaç takip sistemimiz var. Üretim aşamasından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilir ilaçlar. Yani ordaki ısı, nem, hijyen koşulları kim tarafından kontrol edildiği kayıt altındadır. Fabrikalarda üretilir. Sonra ulaşım, depolama şartları, eczanedeki saklama koşulları her şey, bellidir. Ama internette satılan pek çok ürünün merdiven altında imalat yapıldığınız biliyoruz. Kim tarafından yapıldı, nasıl şartlarda üretildi bilmiyoruz. Şimdi şu bardağın üzerine ben bir ambalaj yapsam, bu patatestir yazsam, bu patates olmaz. İnternetteki ürünlerde tam bu şekilde. Yani içindeki etken madde nedir bilmiyoruz. Etken madde doğrumudur, miligramı doğru mu konulmuştur, diğer yardımcı ürünler doğru mudur, oranlar nedir bilmiyoruz. Bunun kontrollerini de yapmaya imkan yok. O sebeple biraz daha ucuza alıyoruz diye ne olur kimse daha fazla yan tesir yüklemesin, sağlığından olmasın
Bir diğer konu bizim halkımız bitkisel ürünleri çok sever. Bitki deyince akan sular durur. Sanki her bitki her derde dermanmış gibi. Ne olur bu yanlış algıdan kurtulmamız gerek. İlaçların etken maddeleri zaten bitkilerde. Pek çoğumuz üniversitede bunun eğitimini uzun yıllar gördük. Botanik dersleri. Şimdi bir ricam olacak. Eğer böyle bir bitki kullanıyorlar ise bitkisel bir ürün doktora gittiklerinde, ilaç protokolleri hazırlanıyorken ben şu çayları da içiyorum gibi ne olur doktoruna bilgi versin. Çünkü o kullandıkları ürün ilaçlarla tepkimeye girebilir Sinerjik etki yapabilir, veya yan tesirini arttırabilir. Bunu doktoruna söylerse çok daha verimli olur.
COVİD süreciyle beraber artık bana göre çok abartılmış bir vaziyet. Yani mesela eczaneye gidiyorum, bebek iki saat geç uyumuş, anne hemen geliyor, çocuğum daha erken uyumalı ilaç verin, şurup verin. Veya çocuk biraz daha büyümüş, okul çağında, sınav kaygısı var öyle bir ilaçlar alıyorlar ki konsantrasyonu artsın, çocuğun okul başarısı artsın diye. Bunu da bazı etüt merkezleri yüreklendiriyor. Moda gibi bir şey oldu. Ya da biraz daha büyümüş, evlenmiş veya iş yerinde beklemediği bir söz duymuş hemen Antidepresan a sarılıyorlar. Ne olsun kontrolsüz antidepresan kullanılmasın. Özellikle rica ediyorum. Çünkü burada doktor kontrolünde alınır. Bir kere bunların başlama dozları vardır, kademeli olarak arttırılır. Bırakırken de kademeli olarak bu ilaçlar bırakılır. Öyle ben bugün antidepresana başladım, üç gün kullandım, ilacı bıraktım haftaya bir daha kullanırım, öyle bir keyfiyet yoktur. Bu bir tedavi protokolüdür. İnternetten tabi çok güzel duyuyorlar, ismiyle geliyorlar bu ilaçları düzenli istiyorlar.
Yanlış bilgiler var. Antidepresanlar unutturma ilacı değildir. Antidepresanlar uyuşturucu değildir. Antidepresanlar mutluluk ilacıda değildir. Her antidepresan kullanan da deli değildir. Lütfen, bu tedavi edici bir ilaçtır. İhtiyacınız varsa alırsınız. Ve maalesef görüyorum, ihtiyacı olanlar kullanmıyor, ihtiyacı olmayanlar kullanmaya çalışıyor bu ilaçları.
YAŞAM
15 saat önceDÜNYA
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025GÜNCEL
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025YAŞAM
18 Ocak 2025