NKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında erkeklerde meme kanseri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Gürdal, “1-31 Ekim tarihleri ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kutlanıyor. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olmasının yanı sıra taranabilen bir hastalıktır. Erken tarama, yaşam oranlarını büyük ölçüde artırır. Evre 0 ve evre 1 düzeyinde yakalanan meme kanserlerinin yüzde 99-100 yaşam oranına sahip olduğunu belirtti.
“Erkekler Farkında Değil”
Prof. Dr. Gürdal, erkeklerde meme kanserine dair farkındalığın düşük olduğunu vurgulayarak, “Erkekler, meme kanseri olma ihtimallerini düşünmüyorlar. Az görünse de (yüzde 1-2) günümüzde bu oran yüzde 20-25’leri bulmaktadır. Erkeklerde meme kanseri daha fazla görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Kadınların, kitle hissettiklerinde doktora gitme eğiliminde olduklarını belirten Gürdal, erkeklerin ise “Yağ bezesi” veya “kist” olduğunu düşünerek doktora başvurmaktan kaçındıklarını dile getirdi. Bu durumun, erkeklerin genellikle evre 2 veya 3 olarak hastaneye başvurmalarına yol açtığını kaydetti.
“Farkındalık Etkinliği”
Gürdal, meme kanseri farkındalığına yönelik önemli bir etkinliğin Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Yontar’ın cesurca sürecini paylaşarak Meclis’te farkındalık yaratmasının büyük bir etki yarattığını vurguladı.
Özet: Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, erkeklerde meme kanseri farkındalığının düşük olduğunu ve bu durumu aşmanın önemini vurguladı. Erken taramanın, hastalığın tedavisindeki başarısını artıracağını belirtti.
YAŞAM
18 saat önceDÜNYA
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025GÜNCEL
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025YAŞAM
18 Ocak 2025