GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul – UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Ankara’nın Beypazarı ilçesine bağlı Uruş mahallesi coğrafi şartlarına uygun olarak hububat, bakliyat, hayvancılık gibi tarımsal faaliyetlerle öne çıkıyor. Son yıllara kadar dünyada endemik tür olan kılçıklı kırmızı pirinç üretimi bile yapılan Uruş, Köroğlu dağlarına yakınlığıyla yaylacılık kültürüne ve iklimiyle Ankara Tiftik keçisi üretimine çok uygun. Uruş’ta yapılması planlanan kil maden ocağı bölge halkının tepkisine neden oluyor. Bölgede yapılması planlanan kil (Sepiyolit) ocağının doğal yaşama ve tarımla geçinen halka büyük zarar vereceğini söyleyen vatandaşlar Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Projeye ilişkin ÇED Gerekli Değildir kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan dava kapsamında geçtiğimiz gün Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti Uruş’a geldi. Proje alanında inceleme yapan bilirkişi heyetini pankartlarla karşılayan bölge halkı kil ocağının yaratacağı tahribatın zararlarını anlatmaya çalıştı. Davacılardan Uruşlular Derneği Başkanı Mustafa Büyükgedik, Uruş Muhtarı Murat Uz, Tahtacıörencik Muhtarı Sebahattin Araç, Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği’nden Ceyhan Temürcü, Kırsal Çevre Derneği’nden Can Yücesoy ile Mustafa Bektaş ve avukatlar, bölge halkıyla birlikte açıklama yaptı.
Tarım alanları etkilenecek
Köroğlu Dağları, Kirmir Çayı ve Süvari Çayı’nın etkisiyle oluşmuş zengin bir ekosistemin ortasında yer aldıklarını belirten Uruşlular Derneği Başkanı Mustafa Büyükgedik, doğal çevreyi ve halkın geçim kaynaklarını tehdit eden Sepiyolit (kil) ocağı projesine karşı olduklarını söyledi. Büyükgedik, “Maden tesisinin planlandığı yer Uruş beldesinin ve Güdül köylerinin tarımsal, ekolojik, arkeolojik ve turistik yönlerden eşsiz değerlere sahip alanlarının ortasında yer alıyor. Yapılırsa arazi bozulacak, toz yayılımı ve ağır kamyon trafiği artacak. Çevremizdeki bereketli tarım alanları, üzüm bağları ve mandıralar, tarlalar, meyve bahçeleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, ekolojik tarım zarar görecek. Köyümüz, topraklarına kurulması planlanan kil ocağı ile bu eşsiz tabiatımız çok zarar görecek. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmak için maden ocağını istemiyoruz” dedi.
‘Bölge acil koruma altına alınmalıdır’
Bölgede ayı, kurt, geyik, domuz, yaban atı, porsuk gibi büyük memelileri de içeren zengin yaban hayatı bulunduğunu belirten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Kılınç ise şunları söyledi: “Kirmir Vadisi Önemli Doğa Alanı içinde yer alıyor. Burada nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük akbaba başta olmak üzere pek çok yırtıcı kuş yuva kuruyor ve besleniyor. Burada nesli tehlike altında olan pek çok yırtıcı kuş yuva kuruyor. Ankara’ya 1 saat mesafede bu kadar zengin bir bölge kil çıkarmak için yok edilmemeli. Bölgenin ivedilikle koruma altına alınmalı ve projenin iptal edilmesi gerekiyor.”
SPOR
1 gün önceYAŞAM
2 gün önceGÜNDEM
2 gün öncePOLİTİKA
2 gün önceMAGAZİN
2 gün önceEKONOMİ
2 gün önceMAGAZİN
2 gün önce