Adana doğumlu ve 1987 yılında dünyaya gelen Ilham Ay, Konya Selçuk Üniversitesi Harita ve Kadastro bölümünden mezun oldu. Evli olan Ay’ın bir kızı bulunuyor.
Ilham Ay, haritacılık mesleğini abisinin etkisiyle lise yıllarında keşfetti. Abisi, aynı zamanda bir harita ve kadastro mezunuydu, ve onunla şantiyelere gidip gelme imkanı bulan Ay, bu alanda kendini geliştirmeye karar verdi.
Meslek hayatına 2009 yılında Erzurum’da arazi toplulaştırma işiyle başlayan Ilham Ay, bu süreçte 3 ay kadar çalıştıktan sonra haritacılığın doğru bir tercih olup olmadığını düşünmeye başladı. Sivas’ta bir yol şantiyesinde 5 yıl boyunca alet operatörü ve ofis elemanı olarak çalıştıktan sonra 2014 yılında askere gitti.
Askerlik görevini tamamladıktan sonra 2015 yılında Erzurum’da bir yol şantiyesinde etüt proje şefi olarak görev aldı ve 2019’a kadar bu pozisyonda çalıştı. 2019’dan itibaren ise Mersin’de bir maden firmasında görev yapmaktadır.
Ilham Ay, haritacılığın inşaat, kadastro ve madencilik olmak üzere üç ana alanda hizmet verdiğini belirtti. İnşaat sektöründe proje bazlı işlerin süreli olduğunu ve kazancın yüksek olduğunu, ancak iş bitiminde çalışmanın da sona erdiğini vurguladı. Kadastro işlerinin genellikle harita ofisleri tarafından üstlenildiğini ifade eden Ay, madencilikte ise yeraltı ve yerüstü madenciliği olmak üzere iki farklı dal bulunduğunu söyledi.
Ilham Ay, yeraltı madenciliğinde haritacının önemine vurgu yaparak, haritacının yeraltındaki personelin yönlendirilmesinde kilit bir rol oynadığını belirtti. Yerüstü madenciliğinde ise haritacının firmanın USB belleği gibi çalıştığını ve arazideki sondajları işaretlediğini, aplikasyon işlemlerini gerçekleştirdiğini açıkladı.
Haritacılığın zorlu ve keyifli yanlarına da değinen Ay, hata kabul etmeye dayalı bir meslek olduğunu, yapılan hataların maliyetinin yüksek olabileceğini ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ekip ruhuna inanmanın önemine değindi ve her hata ya da başarı durumunun tüm ekibi etkilediğini belirtti.
Ilham Ay, haritacılıkta kendisini rakiplerinden ayıran özelliklerini sürekli kendini yenilemesi, geliştirmesi ve çalıştığı firmayı benimsemesi olarak açıkladı. Ayrıca, ekip ruhuna inanmanın ve ekibin bir parçası olmanın da önemine değindi.
Kişisel ilgi alanlarına da değinen Ay, jeolojinin her zaman ilgisini çektiğini ve kromla ilgili bir çalışması olduğunu paylaştı. Ada yayı adlı çalışmasının krom cevherinin oluşumu ve reaksiyonları üzerine olduğunu ifade etti.
Haritacılık mesleğini tercih etmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Ilham Ay, sürekli kendini yenilemeleri, sektördeki gelişmeleri takip etmeleri ve haritacılığın geçmişini, bugününü ve geleceğini bilmeleri gerektiğini belirtti.
Ilham Ay, haritacılığın geleceğine dair konuşurken, teknolojinin ilerlemesiyle ölçüm sürelerinin kısaldığını ve daha hızlı ve etkili ölçümlerin yapılabileceğini ifade etti. Ancak, haritacılığın sadece ölçüm değil, aynı zamanda analiz yapma ve verileri karşılaştırma işi olduğunu vurgulayarak, haritacılığın devam edeceğini söyledi.
Ilham Ay, söyleşisini tamamlarken programın davetini kabul ettiği için teşekkür etti ve bu farklı deneyimden dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
YAŞAM
15 saat önceDÜNYA
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025GÜNCEL
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025DÜNYA
18 Ocak 2025YAŞAM
18 Ocak 2025