Avustralya’da Yerli Halkın Anayasada Tanınması Referandumu

Avustralya’da Yerli Halkın Anayasada Tanınması Referandumu

ABONE OL
Eylül 21, 2023 17:00
Avustralya’da Yerli Halkın Anayasada Tanınması Referandumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avustralya’da yerli halkın anayasada tanınmasını ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan 14 Ekim’deki “Mecliste Yerli Sesi” referandumunda oy kullanmak için kayıt yaptıranların sayısının rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Avustralya Seçim Komisyonu (AEC) yetkililerinden Tom Rogers, yaptığı açıklamada, ülkedeki oy kullanmaya uygun seçmenlerin yüzde 97,7’sinin “Mecliste Yerli Sesi” referandumunda oy kullanmak için kaydolduğunu belirtti.

Ülkedeki yerli halkın anayasada tanınmasını ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan bu referandumda oy kullanmak için kayıt yaptıranların sayısının “rekor seviyede” olduğunu söyleyen Rogers, bunun halkın referanduma olan ilgisinden kaynaklandığını aktardı.

Avustralya yasalarına göre, ülkedeki seçmenlerin federal seçim, ara seçim ve referandumlarda oy kullanmak için ilk olarak Avustralya Seçim Komisyonu’nun ofisleri veya internet sayfasından kayıt yaptırması zorunlu.

“Mecliste Yerli Sesi” referandumu

14 Ekim’de yapılacak referandum, Avustralya’daki yerli halkların hayatlarını etkileyen yasa ve politikalar konusunda hükümetin her kademesine doğrudan tavsiyelerde bulunmalarının yolu olarak görülüyor.

Referandumda halka, “Yasa Tasarısı: Avustralya’nın ilk halklarına söz hakkı vermek üzere, Aborjinler ve Torres Boğazı Adalıların Sesi’nin kurulmasını öngören Anayasa değişikliği. Önerilen bu değişikliği onaylıyor musunuz?” sorusu sorulacak.

Referandumda onaylanması durumunda, “Aborjin ve Torres Boğazı Adalıların Sesi” adlı bir kurum kurulacak. Bu kurum, parlamento ve hükümette Aborjin ve Torres Boğazı Adalıları ilgilendiren konularda temsilci bulundurabilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.