Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Görüştü
  • ALSANA HABER
  • POLİTİKA
  • Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Görüştü

ABONE OL
Ağustos 31, 2023 16:24
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BEİJİNG, 31 Ağustos (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çarşamba günü Beijing’de İngiltere Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly ile görüştü.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Çin’in, büyük bir güç olan ve benzersiz role sahip İngiltere’nin statüsüne her zaman önem verdiğini, karşılıklı fayda sağlayan istikrarlı Çin-İngiltere ilişkilerine bağlı kaldığını ve Çin-İngiltere işbirliğinin küresel etkiye sahip olduğuna daima inandığını kaydetti.

Çin’in İngiltere’ye yönelik politikasının temel unsurlarının diyalog ve işbirliği olduğunu ifade eden Wang, iki ülkenin değişken uluslararası ortamda küresel zorluklarla başa çıkmak ve dünya barışı ve istikrarını korumak için birlikte çalışmak üzere büyük ülkeler olarak sorumluluk almaları ve ikili ilişkilerini geriye değil ileriye götürmeleri gerektiğini vurguladı.

Çin’in Taiwan meselesine ilişkin tutumuna da değinen Wang, “Taiwan’ın bağımsızlığının” Taiwan Boğazı’ndaki istikrarla bağdaşmayacağını vurgulayarak, İngiltere’nin Çin’in temel çıkarlarına ciddiyetle saygı göstermesi ve tek Çin ilkesine bağlı kalması gerektiğini kaydetti.

Cleverly ise İngiltere-Çin ilişkisinin olumlu yönde ilerlemesinin her iki halkın ve dünyanın yararına olacağını belirterek, İngiliz hükümetinin Taiwan meselesine ilişkin tutumunun değişmediğini ve tek Çin ilkesine bağlı olduğunu ifade etti.

İngiltere’nin Çin ile iletişimi güçlendirmeye, ayrıca zorlukları çözmek, anlayışı geliştirmek ve fırsatları değerlendirmek için olumlu adımlar atmaya kararlı olduğunu belirten Cleverly, İngiliz işletmelerinin Çin ile daha fazla işbirliği yapmak ve Çin pazarını keşfetmek için sabırsızlandığını söyledi.

İki taraf ayrıca, Ukrayna krizi ve Kore Yarımadası’ndaki nükleer silahlanma hakkında görüş alışverişinde bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.