DEVA Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama vergisiyle ilgili sorular yöneltti
  • ALSANA HABER
  • POLİTİKA
  • DEVA Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama vergisiyle ilgili sorular yöneltti

DEVA Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama vergisiyle ilgili sorular yöneltti

ABONE OL
Haziran 22, 2023 15:12
DEVA Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama vergisiyle ilgili sorular yöneltti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, “Konaklama tesislerinin kanalizasyon, su, yeşil alan, ulaşım ve toplu taşıma, otopark, ilaçlama, alt yapı, katı atık ve çöp gibi hizmetlerini belediyeler ve il özel idareleri sağlarken konaklama vergisinden elde edilecek gelir neden belediye ya da il özel idarelerin bütçeleri yerine genel bütçeye aktarılmaktadır” diye sordu.

DEVA Partili Seda Kaya Ösen, konaklama tesisinde geceleyen vatandaşların ödediği yüzde 2’lik konaklama vergisini TBMM gündemine taşıdı. Ösen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Ösen, önergesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede “Mevcut işleyişe göre bir konaklama tesisinde 10 bin TL değerinde hizmet satın alan bir vatandaş, bu hizmet karşılığında 10 bin 200 TL ödüyor. Alınan vergi genel bütçeye aktarılıyor” dedi.

“KONAKLAMA VERGİSİNDEN ELDE EDİLEN GELİR NEDEN GENEL BÜTÇEYE AKTARILMAKTADIR”

Ösen’in Bakan Ersoy’a yönelttiği sorular şöyle:

“Konaklama tesislerinin kanalizasyon, su, yeşil alan, ulaşım ve toplu taşıma, otopark, ilaçlama, alt yapı, katı atık ve çöp gibi hizmetlerini belediyeler ve il özel idareleri sağlarken konaklama vergisinden elde edilecek gelir neden belediye ya da il özel idarelerin bütçeleri yerine genel bütçeye aktarılmaktadır? Konaklama tesislerinin mali yükünü çeken belediye ve il özel idarelerine vergilendirmeden pay aktarılacak mıdır? Aktarılacaksa ne kadardır? Aktarılacak payların dağıtım takvimi hangi koşullara göre şekillenecektir? Genel bütçeye aktarılan konaklama vergisi gelirlerinin yerel idarelerle paylaşılmaması durumunda gelirler, hangi amaçlarla ve ne şekilde kullanılacaktır?

“ANTALYA’DAKİ OTEL İLE YOZGAT’TA HİZMET VEREN BİR PANSİYONUN KAMUYA YÜKLERİ EŞİT MİDİR”

Vergilendirmede konaklama tesisleri neden türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu bölge bakımından sınıflandırılmamış ve aynı oranda vergiye tabi tutulmuştur? Her şey dahil/ultra her şey dahil gibi tesislerle, pansiyon tipi küçük tesislerin ya da kamping alanlarında konaklamanın kamuya yükleri aynı oranda mıdır? Bu uygulama, vergilendirmede adalet ilkesine uygun mudur? Konaklama vergisi, neden iller ya da bölgelere göre sınıflandırılmamış ve kademeli şekilde vergilendirilmemiştir? Örneğin Antalya ilinde bulunan bir otel ile Yozgat ilinde hizmet veren bir pansiyonun konaklama kapasitesi aynı mıdır ve kamuya yükleri eşit midir?

“KONAKLAMA VERGİSİ NEDEN KONAKLAMA ZAMANINA GÖRE SINIFLANDIRILMAMIŞTIR”

Konaklama vergisi neden konaklama zamanına göre sınıflandırılmamıştır? Ülkemizde mevsime bağlı yapılan turizm etkinlikleri, konaklamanın yoğunluğunu değiştirmektedir. Örneğin Erzurum’da yazın vergi oranının düşürülüp kışın yükseltilmesi, mevsim dışı konaklamayı teşvik ettirici bir faktör değil midir? İş seyahatleri nedeniyle yapılan konaklamalar, neden vergilendirme kapsamına sokulmuştur? Zorunlu olduğu bilinen bu seyahatlerde vatandaşların vergilendirilmesi adaletli midir?”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.