Hindistan, Cammu Keşmir’in statüsünün süreksiz olduğunu kaydetti

Hindistan, Cammu Keşmir’in statüsünün süreksiz olduğunu kaydetti

ABONE OL
Ağustos 31, 2023 15:48
Hindistan, Cammu Keşmir’in statüsünün süreksiz olduğunu kaydetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan hükümeti, Cammu Keşmir bölgesinin “Birlik Toprağı” statüsünün geçici olduğunu kaydetti.

Merkezi Hükümet Başsavcısı Tushar Mehta, 2019’da özel statüsü kaldırılan Cammu Keşmir’e ilişkin Hindistan hükümeti adına açıklamalarda bulundu.

Hindistan Yüksek Mahkemesine gönderdiği açıklamada, hükümetin Cammu Keşmir’de seçimlere hazır olduğunu belirten Mehta, seçmen listesinin tamamlandığını ifade etti.

Mehta, bölgedeki seçimlerin, yerel seçimlerden sonra olabileceğini ancak kesin tarihin Merkezi Seçim Komisyonu tarafından belirleneceğini söyledi.

Öte yandan Mehta, bölgenin “Birlik Toprağı” statüsünün geçici olduğunu belirtirken, “eyalet” statüsünün geri verilmesine ilişkin kesin bir zaman aralığına işaret etmedi.

Cammu Keşmir’in 2018’den bu yana seçilmiş bir hükümeti bulunmuyor.

Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılması

Hindistan yönetimi, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir’e özel statü tanıyan hükümlerini 5 Ağustos 2019’da iptal ederek, bölgeyi merkezi yönetimin doğrudan hükmettiği “Birlik Toprağı” statüsüne indirmişti.

Ardından bölge toprakları, 31 Ekim 2019’da resmen merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh olmak üzere ikiye ayrılmıştı.

1947’den bu yana Cammu Keşmir’in yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasası da kaldırılmıştı. Müslümanlar bu nedenle, merkezi yönetimin bölgeye Hindu çoğunluğu yerleştirerek, bölgenin demografisini değiştirmesinden endişe duyuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.