DOLAR

32,4348

0.01%
EURO

34,8664

0%
ALTIN(gr)

2.431,83

-0,12%
BİST 100

%
ABD’nin Alaska eyaletindeki Nome limanı turizm ve askeri gemilere konut sahipliği yapacak
  • ALSANA HABER
  • EKONOMİ
  • ABD’nin Alaska eyaletindeki Nome limanı turizm ve askeri gemilere konut sahipliği yapacak

ABD’nin Alaska eyaletindeki Nome limanı turizm ve askeri gemilere konut sahipliği yapacak

ABONE OL
Haziran 19, 2023 01:36
ABD’nin Alaska eyaletindeki Nome limanı turizm ve askeri gemilere konut sahipliği yapacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel ısınmanın etkisiyle deniz yollarının açılmasının ardından ABD’nin Alaska eyaletindeki Nome limanının geliştirilerek, hem turistler için yeni destinasyon merkezi olması hem de askeri gemilere ev sahipliği yapması hedefleniyor.

Serenity yolcu gemisinin 2016’da, Kuzey Amerika’nın kuzey kıyısındaki Kanada Arktik takımadaları boyunca uzanan deniz şeridini geçen ilk büyük gemi olmasının ardından Kuzey Kutup bölgesine turistlerin ilgisi giderek artıyor.

Arktik deniz buzunun küresel ısınmanın etkisiyle erimesiyle yeni deniz yolları açıldıkça turistlerin destinasyon tercihleri arasında Kuzey Kutup Bölgesi de yer almaya başladı.

Ancak büyük ve çok sayıda gemi için mevcut limanın yeterli olmaması nedeniyle yetkililer harekete geçti. 600 milyon dolarlık projeyle Alaska eyaletindeki Nome limanının, ABD’nin ilk derin su limanı olması hedefleniyor.

On yıl sonra tamamlanması beklenen proje kapsamında 4 bin yolcu kapasiteli büyük yolcu gemileri limana yanaşabilecek. Aynı zamanda kargo gemileri Alaska yerlilerinin yaşadığı 60 kadar köye malzeme taşıyabilecek.

Bunların yanı sıra Kuzey Kutbu’ndaki Rus ve Çin askeri gemilerinin varlığına karşı geliştirilmiş Nome limanı, askeri gemilere de ev sahipliği yapacak.

Yeni liman sayesinde iş fırsatlarının artması beklenirken, gemi trafiğinin, Alaska yerlilerinin geçim kaynağı olan hayvanlar ve çevre üzerindeki olası etkisi bazı kesimlerde endişelere yol açıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.