DOLAR

32,4780

0.11%
EURO

34,9211

0.46%
ALTIN(gr)

2.430,46

-0,32%
BİST 100

%
Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Lideri: Yabancı çobanlar denetimli olarak getirilmeli
  • ALSANA HABER
  • EKONOMİ
  • Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Lideri: Yabancı çobanlar denetimli olarak getirilmeli

Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Lideri: Yabancı çobanlar denetimli olarak getirilmeli

ABONE OL
Haziran 21, 2023 04:24
Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Lideri: Yabancı çobanlar denetimli olarak getirilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, dünyada en çok mültecinin yaşadığı ülkelerden biri durumunda. Sayı her geçen gün daha da artarken, Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, katıldığı canlı yayında çok konuşulacak bir talepte bulundu. Yerli çoban bulamadıklarını söyleyen Kılınç, sektörün devamı için kontrollü olarak yabancı çoban getirilmesi gerektiğini söyledi.

“YERLİ ÇOBAN MEMLEKETTE BİTTİ”

Bir çobana 16 bin lira net maaş verdiklerini ve 4-5 bin lirada masrafları olduklarını söyleyen Kılınç, aylık masrafın 20 bin lira olduğunu söyledi. Yerli çoban bulmakta zorlandıklarını belirten, “2000’li yılların başında yerli çobanlar 2 bin liraya çalışırken, bunlar bin liradan işletmelerde çalışmaya başladı. Böyle olunca yerli çoban kalmadı. Şehre geldiler. Lokanta gibi yerlerde çalışmaya başladılar. Yerli çoban memlekette bitti, sektör yabancıların eline geçmeye başladı.” dedi.

“YABANCI ÇOBANDA DA SIKINTI ÇIKTI”

Şu an yabancı çobanda da sıkıntı çektiklerini belirten Kılınç, “Daha sonra kaçak mültecilere yönelik iş sıkı tutulunca az çoban gelmeye başladı. Ayrıca kentte çalışmaya başladılar. Böyle olunca yabancı çobanda da sıkıntı çıktı.” ifadelerini kullandı.

“YURT DIŞINDAN KONTROLLÜ ÇOBAN TAHSİS EDİLMELİ”

Kılınç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim hükümetten talebimiz şu. Biz işletme sahiplerinin takip sistemleri tarım bakanlığında var. Bu aktif işletmelere yurt dışından daha kontrollü olarak çoban tahsisi yapılması gerekiyor. Şunun altını çizerek söylemek istiyorum. Artık hayvancılık ve tarım sektöründe yerli işçi bulmamızın imkanı yok. Köye dönen genç bu işlerle uğramıyor. Bu realiteyi göz önünde bulundurarak çözüm üretmemiz gerekiyor. Şu anda mülteci kaçak geliyor, bu daha tehlikeli.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.