• ALSANA HABER
  • Gündem
  • FATİH ALTAY’lı İÇİN İDDİA EDİLEN KLİSELER GERÇEK Mİ? SENARYO MU?

FATİH ALTAY’lı İÇİN İDDİA EDİLEN KLİSELER GERÇEK Mİ? SENARYO MU?

ABONE OL
Nisan 17, 2024 12:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“1300 Yıllık Tarihi Kilise Yıkılmak Üzere: Devlet ve Sahibi Gazeteci Fatih Altaylı Müdahale Etmiyor”
Van’da bulunan ve 1300 yıllık bir geçmişe sahip olan Yedi Kilise, yıkılmak üzere. Devlet, kilisenin “özel mülk” statüsü nedeniyle herhangi bir müdahalede bulunmuyor. Kilisenin sahibi olan gazeteci Fatih Altaylı ise, 10 yıl önce “dededen kalan mülk”e dair verdiği devir sözünü hâlâ yerine getirmiş değil.
Yarısı harap olmuş bu manastır, gönüllü koruyucusu Mehmet Çoban’a emanet. Çoban, kilisenin inşa edildiği dönemi, hangi parçalardan oluştuğunu ve burayı korumak için nasıl mücadele verdiğini anlatıyor. Kilisenin orijinal halini gösteren fotoğraflar ve çizimler de mevcut.
Kültür Bakanlığı’nın bu 1300 yıllık kiliseyle ilgili herhangi bir girişimde bulunmaması dikkat çekiyor. Kilise ciddi tahribat yaşıyor ve bu durum değişmiyor. Gerekçe basit; “kilise özel mülk”. Bu özel mülkün sahipleri arasında ünlü gazeteci Fatih Altaylı da bulunuyor.
Yedi Kilise, bir bölümü tamamen yıkılmış, bir bölümü harap halde, ana taşıyıcıları ayakta olarak zamana direnmeye çalışıyor. Bir manastır kompleksi olarak inşa edilen Yedi Kilise’de ek binaların çoğu duvarı çökmüş, kimileri tamamen harap halde. Halen ayakta olan kubbeler de büyük çöküntüler var.
Yedi Kilise ve hatta kilisenin bulunduğu köyün tamamı gazeteci Fatih Altaylı’nın dedesi Hüseyin Altaylı’ya ait. Söylenenlere göre, tehcir sonrası “kamuya geçirilen” köyü Hüseyin Altaylı küçük bir bedel karşılığı satın almış. Daha sonra da köylülere satmış. Yedi Kilise’nin tapusu ise hala onun varislerinde bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.