DOLAR

32,3659

-0.37%
EURO

34,6759

-0.42%
ALTIN(gr)

2.392,18

-1,24%
BİST 100

%
Asgari ücret ve EYT  için kapsamlı çalışma

Asgari ücret ve EYT için kapsamlı çalışma

ABONE OL
Kasım 15, 2021 03:24
Asgari ücret ve EYT  için kapsamlı çalışma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aslıhan Altay Karataş – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret ile ilgili kamuoyu araştırması sonuçlarının aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce kamuoyuna açıklanacağını belirtti. Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili ise “Bir karar sürecine gelmeden önce, henüz biz daha bakanlık bünyesinde problemleri, ilgili maaliyetleri kendimize göre kapsamları çalışıyoruz” dedi.

Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, bakanlığın EYT’liler ile ilgili çalışması konusunda bilgi verdi. Konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı da ilgilendiren boyutu olduğunu ifade eden Bilgin, “Takdir edersiniz ki, karar aşamasına gelince kamuoyuyla bunları paylaşıyoruz. Şu anda önümüzde en başta asgari ücret var, onu çalışıyoruz, 3600’ü çalışıyoruz. Bakanlıkta bu çalışmalarımız bittikten sonra, başka bakanlıklarla, özellikle ekonomi bakanımızı çok ilgilendiriyor, devlet personeli ilgilendiriyor, bir araya gelip ondan sonra kamuoyuyla paylaşırız” dedi.

Toplantıyı işaret etti

EYT’de 50 yaş sınırı olup olmayacağına ilişkin soruya ise Bilgin, “Şu anda herhangi bir şeyi, yaş vesaire bunları tartışmıyoruz. Bütün bu konularla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaptıktan sonra açıklama yaparız” yanıtını verdi. “EYT ile ilgili sahadaki mevcut durumu araştırmaya yönelik bir çalışmanız var mı?” sorusunu da yanıtlayan Bilgin, “Bir açıklama veya bir karar sürecine gelmeden önce de henüz biz daha bakanlık bünyesinde problemleri, ilgili maaliyetleri kendimize göre kapsamları çalışıyoruz. Bunlar bittikten sonra ilgili bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip onlarla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilgin, kasımda yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısını işaret ederek “Orada açıklayacağım bazı şeyler var. Önümüzdeki hafta üst danışmayı toplayacağız, orada da bazı açıklamalarım olacak” dedi.

Asgari ücret hedefi nedir?

Muhalefet ve sendikaların asgari ücretten gelir vergisi alınmaması yönündeki talebine ilişkin de Bilgin, “O konuda da çalışmamız var. Alternatif vergi modelleri var. Onlarla ilgili alternatif düzenlemeler de var. Bazıları için yasal düzenleme, bazıları için sadece Cumhurbaşkanımızın kararı yeterli, bizim asgari ücret komisyonunun vereceği karar yeterli” açıklamasını yaptı. Asgari ücrete ilişkin bir hedefin olup olmadığına ilişkin soruya da “Tabii ki var, ama şimdi açıklamayayım” yanıtını verdi.

Araştırmaya kim katılıyor?

Asgari ücret ile ilgili kamuoyu araştırmasına kimlerin katıldığının sorulması üzerine Bilgin, “Farklı işletme düzeyleri, yani 1 kişiden 10 kişiye, 10-20, 20-50, 100 ve 250 ve üzerinde çalışanı olan işletmeler, profesyonel yöneticiler, işletme sahipleri ve çalışan işçiler ile ortalama sokaktaki adama sorulacak, mühendis, memur, eczacı, öğretmen, sokaktaki insan yani” diye konuştu.

Aralıkta Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını hatırlatan Bilgin, “Ondan önce elimizde olur. Kamuoyuna bilgi vereceğiz o konuda. Araştırma sonuçlarını paylaşacağız. Kapsamlı bir araştırma. Hangi meslek grupları ne bekliyor, onların geçim durumları, hayata bakış tarzları, hayat standartları vesaire… Asgari ücretli olmayan adamlar da var onların içinde, işveren var, profesyonel yönetici var, onların beklentileri de önemli bizim için. Çünkü onlar bize asgari ücretli çalışanlarıyla kurdukları ilişkilerin ne düzeyde sürdürülebilir olduğunu söyleyecek” bilgisini verdi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.