Belçika Devlet Bakanı, Tahran Belediye Lideri’ni davet ettiği için istifa etti
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • Belçika Devlet Bakanı, Tahran Belediye Lideri’ni davet ettiği için istifa etti

Belçika Devlet Bakanı, Tahran Belediye Lideri’ni davet ettiği için istifa etti

ABONE OL
Haziran 19, 2023 00:48
Belçika Devlet Bakanı, Tahran Belediye Lideri’ni davet ettiği için istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Belçika’nın Başkent Brüksel Bölge Hükümetinde Devlet Bakanı olarak görev yapan Pascal Smet, Tahran Belediye Başkanı Alirıza Zakani’yi şehircilikle ilgili bir toplantıya davet ettiği için gelen eleştiriler sonrası istifa etti.

Geçen hafta düzenlenen Brüksel Kent Zirvesi’ne dünyanın birçok yerinden belediye başkanları ve heyetler davet edildi.

Bu kişiler arasında İran’ın başkenti Tahran’ın Belediye Başkanı Zakani de bulunuyordu. Zakani’nin yanı sıra Rusya’nın Kazan kentinden bir heyetin de Brüksel’e davet edilmesi, heyetlerin masraflarının da Brüksel Bölge Hükümetince ödenmesi organizasyonun başındaki Devlet Bakanı Smet’e yönelik eleştirilere yol açtı.

Pascal Smet, İran ve Rusya’ya Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı gerekçesiyle Belçika kamuoyunda geçen haftadan beri devam eden tartışmalar sonucunda bugün istifa ettiğini açıkladı.

Davetin, ekibinden birinin hatası olduğunu, kendisinin haberi bulunmadığını savunan Smet, “Belçika’nın parasının İran veya Rusya rejiminin temsilcilerine harcanmasına vicdanım razı gelmiyor.” dedi.

Smet, “Benim kişisel olarak bir hatam bulunmasa da sorumluluğu almak zorundayım.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Lahbib’in de istifası istendi

Smet’in yanı sıra Belçika’nın federal hükümetindeki Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de muhalefetin eleştirileri oklarının hedefi oldu.

Muhalefetteki sağcı N-VA partisi, İranlı ve Rus heyetlere Belçika vizelerinin Dışişleri Bakanlığı tarafından verildiğini, Bakan Lahbib’in de istifa etmesi gerektiğini savundu.

Belçika basınına sızdırılan e-postalarda ise Dışişleri Bakanlığının ziyaretlere karşı çıktığı belirtildi. Üst düzey bir bakanlık yetkilisinin Brüksel Bölge Hükümetine gönderdiği 20 Mart tarihli e-postasında, heyetlerin ziyaretleri aleyhinde tavsiyede bulunduğu kaydedildi.

E-postanın ortaya çıkmasıyla N-VA başta olmak üzere muhalefetteki birçok siyasetçi Lahbib’in hemen istifa etmesi gerektiğini dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.