• ALSANA HABER
  • Gündem
  • İran Cumhurbaşkanı Reisi, Nikaragua Devlet Lideri Ortega ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Nikaragua Devlet Lideri Ortega ile görüştü

ABONE OL
Haziran 14, 2023 07:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Nikaragua’da Devlet Başkanı Daniel Ortega ile bir araya geldi.

Reisi ve beraberindeki heyet, başkent Managua’daki Augusto Sandino Uluslararası Havalimanı’nda Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada ve üst düzey yetkililerce karşılandı.

Ortega ve Devlet Başkanı Yardımcısı eşi Rosorio Murillo, Reisi’yi Olof Palme Kongre Merkezinin bahçesinde devlet töreniyle karşıladı.

İki ülke liderinin ve heyetlerin katılımıyla birçok alanda işbirliği anlaşmalarının imzalandığı bildirildi.

Reisi, buradaki konuşmasında, davet için Nikaragua Devlet Başkanı Ortega’ya teşekkür ederek, “Düşman, devrimci halkları hayal kırıklığına uğratmak istiyor ancak halklar yeni dünya düzeninin Amerikan çıkarları lehine değil, direniş lehine şekillendiğini bilmeli. Düşmanımız ortak.” ifadesini kullandı.

Ülkesinin halk oylamasıyla ve demokratik bir sistemle yönetildiğini anlatan Reisi, “ABD, halkımızı tehdit ve yaptırımlarla felç etmek istedi ancak bunu başaramadı. Eşitlik ve güvenlik iddiaları tamamen yalandır, dünyanın çeşitli yerlerinde Amerikalıların birçok insan hakları ihlali yaptıklarına tanık olduk.” dedi.

Reisi, İran ve Nikaragua’daki devrimlerin pek çok açıdan benzerlikler taşıdığını, özgürlük, eşitlik ve adaletin iki devrim için önemli değerler olduğunu söyledi.

“İlişkilerimizi her alanda sürdürecek ve derinleştireceğiz”

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalara değinen Reisi, “İlişkilerimizi her alanda sürdürecek ve derinleştireceğiz. Bilim ve teknoloji başta olmak üzere farklı alanlarda iki ülke ilişkilerini daha da geliştireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Devrimci halklarla siyasi ilişkiler kurmak istediklerini belirten Reisi, Nikaragua için canlarını feda edenleri saygıyla anarak konuşmasını tamamladı.

Reisi’nin ülkesini ziyaret etmesinden ötürü memnuniyetini dile getiren Ortega ise Kuzey Amerika ulusu ve Avrupalıların “emperyalistler ve köle sahipleri” olduğunu söyledi.

Ortega, İran Devrimi’nin zaferle sonuçlanmasının tesadüf olmadığını, bunun Tanrı ve gökyüzünden gelen işaretler olduğunu belirtti.

“Bizler kardeş devrimcileriz”

Sandinista devriminin de 1979’da yaşandığını hatırlatan Ortega, “Bu yüzden hep söyledik ve yine tekrar ediyorum, halklarımızın iyiliğini savunmak ve kimliğini korumak için bizler kardeş devrimcileriz.” ifadesini kullandı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin demokratik bir sistem olduğunu kaydeden Ortega, “İran, 44 yıl boyunca tüm hükümet organlarının yetkilerinin belirlenmesi için her zaman halk oylamasına başvurmuştur. Batı’nın ve ABD’nin demokratik olduğunu iddia edenler, bunun tam tersini yapıyor.” yorumunda bulundu.

Ortega, Irak’ta ABD saldırısı sonucu hayatını kaybeden İranlı General Kasım Süleymani’yi anarak, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ziyaretine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Murillo da “Ülkemize gelen İran İslam Cumhuriyeti heyetini ağırlamaktan onur duyuyoruz. İki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak ve açıklamalar yapılacak. Siyasi, ticari ve bilimsel konularda işbirliğini güçlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.