İSRAİL’E KARŞI GÜNEY AFRİKA SOYKIRIM DAVASI BAŞLADI: İHTİYATİ TEDBİRLER GÜNDEMDE!
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • İSRAİL’E KARŞI GÜNEY AFRİKA SOYKIRIM DAVASI BAŞLADI: İHTİYATİ TEDBİRLER GÜNDEMDE!

İSRAİL’E KARŞI GÜNEY AFRİKA SOYKIRIM DAVASI BAŞLADI: İHTİYATİ TEDBİRLER GÜNDEMDE!

ABONE OL
Ocak 11, 2024 12:52
İSRAİL’E KARŞI GÜNEY AFRİKA SOYKIRIM DAVASI BAŞLADI: İHTİYATİ TEDBİRLER GÜNDEMDE!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’e karşı Güney Afrika tarafından açılan soykırım davasının kamuya açık duruşmaları, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) başladı. İsrail’in Gazze’deki saldırıları ve bu saldırılarda yaşanan ölümler nedeniyle soykırım suçlamasıyla karşı karşıya kalan İsrail’in savunması için yapılacak duruşma öncesinde, Güney Afrika’nın talepleri dinlendi. İsrail savunmasını yarın yapacak. Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurması ve soykırım eylemleri için gerekli tedbirleri alması taleplerini içeren 9 maddeyi mahkemeye sundu. Güney Afrika’nın temsilcileri, İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım eylemlerini BM Soykırım Sözleşmesi’ne aykırı olarak değerlendiriyor. İsrail’e karşı Güney Afrika’nın talep ettiği ihtiyati tedbirler arasında, Gazze’deki operasyonların derhal durması ve Filistinlilere insani yardım ulaştırılması gibi maddeler yer alıyor.

İsrail savunma yapana kadar mahkeme tarafından belirlenen bu ihtiyati tedbirler, duruşma sonuçlanana kadar geçerli olacak. Güney Afrika’nın davasında öne çıkan isimler arasında Profesör John Dugard bulunuyor, apartheid döneminde Güney Afrika’da aktif bir hukukçu olarak tanınıyor. Duruşma, Filistin destekçisi göstericilerin ve Güney Afrika’nın taleplerini dile getiren avukatların ifadeleriyle dikkat çekti. İsrail’in soykırım eylemleri ve bu eylemlere karşı alınması gereken önlemler mahkemede tartışılmaya devam edecek. Uluslararası Adalet Divanı, BM anlaşmaları ve uluslararası anlaşmalara göre, devletler arası sorunların çözümü konusunda yetkili bir BM yargı organıdır. 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf diğer bir devlet, ihlalci devlete karşı ICJ’de dava açabilir. Güney Afrika, İsrail’in Gazze’de işlediği soykırım suçlamalarıyla ICJ’ye başvurarak ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. Mahkeme, duruşmaların tamamlanmasının ardından tarafların beyanlarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlayacak. Kararın açıklanması için belirli bir tarih bulunmamakla birlikte, acil durumlar için sürenin birkaç hafta olduğu öngörülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.