MTA’NIN GÜNCELLEDİĞİ TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI AÇIKLANDI: HANGİ İLLER RİSK ALTINDA ?
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • MTA’NIN GÜNCELLEDİĞİ TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI AÇIKLANDI: HANGİ İLLER RİSK ALTINDA ?

MTA’NIN GÜNCELLEDİĞİ TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI AÇIKLANDI: HANGİ İLLER RİSK ALTINDA ?

ABONE OL
Aralık 21, 2023 10:21
MTA’NIN GÜNCELLEDİĞİ TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI AÇIKLANDI: HANGİ İLLER RİSK ALTINDA ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Madencilik Teknolojisi Araştırma Enstitüsü (MTA), Türkiye’nin deprem risk haritasını güncelledi. Yapılan güncellemeyle birlikte Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç ana fay hattı belirlendi. Türkiye’de 45 ilde toplam 485 diri fayın 5.5 ve üzeri deprem üretebileceği belirlendi. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundan Maraş Üçlü Bitişmesi’ne kadar uzanıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, İstanbul’dan başlayarak Saros Körfezi, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto, Van’a kadar devam ediyor. Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanıyor.

İstanbul ve Ankara’da Diri Fay Bulunmuyor

MTA‘nın güncellenmiş haritasına göre İstanbul ve Ankara’da doğrudan diri fay bulunmamakla birlikte, yakın çevrelerinde bulunan fay hatları risk oluşturuyor.

Riskli Bölgeler

Birinci derece riskli bölgelerde yer alan iller şunlar: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci derece riskli bölgelerde yer alan iller ise şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyonkarahisar, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
Deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci grup iller ise şunlar: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.