SÜPER LİG’DE YARI OTOMATİK OFSAYT SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR: HIZLI VE ETKİLİ ÇÖZÜM YOLU
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • SÜPER LİG’DE YARI OTOMATİK OFSAYT SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR: HIZLI VE ETKİLİ ÇÖZÜM YOLU

SÜPER LİG’DE YARI OTOMATİK OFSAYT SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR: HIZLI VE ETKİLİ ÇÖZÜM YOLU

ABONE OL
Ocak 12, 2024 11:31
SÜPER LİG’DE YARI OTOMATİK OFSAYT SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR: HIZLI VE ETKİLİ ÇÖZÜM YOLU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süper Lig’de ofsayt polemikleri her maçta sıklıkla karşımıza çıkıyor. VAR incelemeleri, bazen 3 dakikayı bulduğu için futbolun tempolu yapısına zarar veriyordu. Ancak Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), çözüm olarak Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’ni devreye alacak.

TFF’nin yaptığı açıklamaya göre, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de kullanılmaya başlanacak. Bu sistem, FIFA Dünya Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi gibi büyük turnuvalarda ve Serie A’da zaten kullanılıyordu ve Türkiye, bu teknolojiyi Avrupa liglerinde İtalya’nın ardından uygulayan ilk ülke olacak.

Altyapı kurulumları tamamlandı

Türkiye’de Süper Lig maçlarına ev sahipliği yapan 20 stadyumda altyapı ve kamera kurulumları tamamlandı. TFF VAR Danışmanı Pawel Gill, MHK yetkilileri ve hakemlerle yapılan eğitimler sonucunda Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Süper Lig’in 20. haftasından itibaren kullanılmaya başlanacak.

Uygulama süresi kısalacak
Stadyumlardaki kameralar aracılığıyla futbolcuların 29 farklı noktasından taranan görüntüler, eş zamanlı olarak VAR Merkezi’ne iletilerek hakemlere sunulacak. Bu sayede ofsayt kararları daha hızlı alınacak ve uygulama süresi saniyelere inecek. Sistemin taradığı görüntüler, 3 boyutlu animasyonlarla yayıncı kuruluş aracılığıyla izleyicilere aktarılacak.
Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi nedir?
Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT), futbolcuların vücutlarının 29 farklı bölgesini eş zamanlı olarak takip edebilen bir sistemdir. Bu bilgiler, VAR görevlileri ve saha içi hakemleriyle paylaşılır, ofsayt pozisyonları hakkında hızlı kararlar alınmasına yardımcı olur.
Nasıl çalışır?
Maçın oynandığı stadyumun farklı bölgelerine yerleştirilen 12 kamera, futbolcuların bir saniye içindeki 50 hareketini kaydeder. Hakemler, bu kayıtları inceleyerek ofsayt olarak değerlendirilen 29 vücut hareketi hakkında kararlarını verirler.
Görüntüler maç esnasında yayınlanacak
FIFA’nın resmi internet sitesine göre, SAOT görüntüleri maç esnasında yayıncılarla eş zamanlı olarak paylaşılacak. Bu sayede pozisyonun neden ofsayt olduğu ve oyuncunun hangi hatası nedeniyle ofsaytta kaldığı, stadyum ekranlarından izleyicilere anlatılacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.