TCMB,BEKLENTİLERE UYGUN ŞEKİLDE POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 42,5’E ÇIKARDI : EKONOMİK SIKILAŞMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • TCMB,BEKLENTİLERE UYGUN ŞEKİLDE POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 42,5’E ÇIKARDI : EKONOMİK SIKILAŞMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

TCMB,BEKLENTİLERE UYGUN ŞEKİLDE POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 42,5’E ÇIKARDI : EKONOMİK SIKILAŞMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

ABONE OL
Aralık 21, 2023 12:27
TCMB,BEKLENTİLERE UYGUN ŞEKİLDE POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 42,5’E ÇIKARDI : EKONOMİK SIKILAŞMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“TCMB, Politika Faizini Beklentilere Paralel Artırarak Yüzde 42,5’e Çıkardı”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Aralık ayına ait politika faizi olan bir haftalık vadeli repo ihale faiz oranını belirledi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yönettiği toplantıda alınan kararla birlikte politika faizi yüzde 42,5’e çıkarıldı. Ekonomik sıkılaşma adımlarının devam ettiği bu karar, yılın son toplantısının ardından açıklandı. Yapılan anketlere göre, faizin yüzde 42,5’e çıkartılması beklentisi önceden belirlenmişti ve TCMB, bu beklentilere paralel bir karar alarak politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 40’tan yüzde 42,5’e yükseltti.

Toplamda 3 bin 150 baz puanlık bir artışa ulaşan faiz artışları, Türkiye ekonomisinin karşılaştığı zorluklara yönelik alınan tedbirlerin devam ettiğini gösteriyor. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlık ettiği yedinci toplantı sonrasında, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından benimsenen faiz artış politikası sürdü. Karar metninde öne çıkanlar arasında, manşet enflasyonun Kasım ayında sınırlı bir artış gösterdiği ancak öngörülen görünümle uyumlu seyrettiği belirtiliyor. Yurt içi talep, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını devam ettirdiği ifade edilirken, finansal koşullardaki iyileşmenin döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğu vurgulandı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gereken parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattı. Ancak, dezenflasyonun kalıcı olarak sağlanabilmesi amacıyla gerekli parasal sıkılığın sürdürüleceği vurgulandı. Ayrıca, Türk Lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin devam edeceği ve TCMB’nin faiz kararlarıyla birlikte sterilizasyon araçlarını kullanmaya devam edeceği belirtildi. TCMB, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini etkileyecek şekilde belirleyeceğini ve elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.