TÜRKİYE-AB GENEL İŞLER KONSEYİ TOPLANTISI : 2023 DEĞERLENDİRMESİ VE İLERİYE DÖNÜK PERSPEKTİFLER
  • ALSANA HABER
  • Gündem
  • TÜRKİYE-AB GENEL İŞLER KONSEYİ TOPLANTISI : 2023 DEĞERLENDİRMESİ VE İLERİYE DÖNÜK PERSPEKTİFLER

TÜRKİYE-AB GENEL İŞLER KONSEYİ TOPLANTISI : 2023 DEĞERLENDİRMESİ VE İLERİYE DÖNÜK PERSPEKTİFLER

ABONE OL
Aralık 13, 2023 14:36
TÜRKİYE-AB GENEL İŞLER KONSEYİ TOPLANTISI : 2023 DEĞERLENDİRMESİ VE İLERİYE DÖNÜK PERSPEKTİFLER
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi, 2023 yılında Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantıda genişleme konularını ele aldı. Toplantıda, Türkiye, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’nın yanı sıra Ukrayna, Moldova ve Gürcistan ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye’nin üyelik sürecinin canlanması için hukukun üstünlüğü konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğini ve olumlu bir gündem izlenmesi gerektiğini belirtti. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin “aday ülke ve birçok ortak çıkar alanında kilit ortak olmayı sürdürdüğü” ifadesine yer verildi.

Bildiride, Türkiye ile AB arasında açık ve samimi bir diyalogun devam ettiği, ortak sorunların ele alındığı ve göç, iklim, terörle mücadele gibi temel konularda işbirliği kararlılığının sürdüğü vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’ye makroekonomik politika çağrısı yapılarak, ekonomik kriterlere odaklanma çağrısı yapıldı. Bildiride, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmelerin ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin azaltılmasının memnuniyetle karşılandığı, Kıbrıs meselesinde müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısı yapılarak AB’nin rol oynamaya hazır olduğu ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna’nın tahıl ihracatındaki yapıcı rolüne vurgu yapılarak, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırım politikasıyla uyum içinde olunması gerektiği belirtildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.